Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
82%

Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy (2020)

J'accuse
Filmadatlap
 
27
Szereplők
4
Vélemények
35
Képek
3
Videók

Galéria (35)

Jean Dujardin
Emmanuelle Seigner
Louis Garrel
Jean Dujardin
Emmanuelle Seigner
Jean Dujardin
Jean Dujardin
Jean Dujardin
Louis Garrel
Jean Dujardin
Jean Dujardin
Jean Dujardin
Emmanuelle Seigner
Jean Dujardin
Olivier Gourmet

Videók (3)

 
zsolt   2020. 08. 02.

legújabb vélemény

1

Jean Dujardin és Polanski a legjobb formáját hozta, amiből egy nagyszerű film kerekedett ki. Engem tökéletesen meggyőzött!

 
Domino   2020. 04. 22.

0

A Dreyfus-ügyet nem először látjuk mozivásznon, de talán eddig ez volt a legjobb feldolgozás, ami nem érdemtelenül kapta meg a zsűri nagydíját Velencében. Nem hittem volna, hogy a magyar mozikba is látható lesz (külföldön néztem meg, egész véletlenül alakult így), de örülök, hogy hozzánk is elhozzák.

 
Tamás   2020. 04. 13.

0

Nagy erős témához nyúlt Polanski, de sem ő, sem a színészgárda nem okozott csalódást. Hosszú ideje szerintem ez lett a rendező legjobb filmje, ha egy kicsit is érdekel a téma, feltétlenül nézd meg.

 
Bady   2020. 05. 09.

0

Alapvetően élveztem a filmet, de Jean Dujardin Picquart szerepében egyszerűen lenyűgöző alakítást hozott. Izgalmas történelmi thrillert hozott össze Polanski, ami a legjobb szívvel merek ajánlani.

A film összbevétele 18 855 394 dollár volt (imdb.com).

 

A Tiszt és kém Roman Polanski karrierjének egyik legjobb nyitását produkáló filmje lett Franciaországban, ahol egyetlen hétvége alatt 386 ezer jegyet értékesítettek rá, a nézőszám pedig egy hét alatt több mint félmillióra duzzadt, két héttel később pedig már 887 ezren látták a történelmi drámát az országban. A rendező legutóbb a 2002-es 3 Oscar-díjas A zongorista című filmjével aratott hasonló sikert, melyre összesen 1,8 millió jegyet adtak el.

(hp)
 

A film költségvetése 60 millió dollár volt.

(hp)
 

A film forgatását több alkalommal is el kellett halasztani. A forgatási munkálatok eredetileg 2014-ben kezdődtek meg volna Varsóban. Ekkor azonban az Egyesült Államok Roman Polanski kiadatását kérte Lengyelországtól, akik végül megtagadták a kérést. A munkálatokat 2016-ra halasztották, de mivel Polanski ragaszkodott az egyik színészhez (a nevét azóta sem árulta el), aki épp egy másik filmmel volt elfoglalva, újabb halasztás következett. A forgatás végül 2018. november 26-án kezdődött meg és 2019. április 28-án ért véget.

(hp)
 

A Tiszt és kém - A Dreyfus-ügy Roman Polanski és a forgatókönyvíró, Robert Harris harmadik közös filmje. A 2010-es Szellemíró szintén egy Robert Harris-regény adaptációja volt. A duó együtt készítette volna el Harris Pompeii című könyvének adaptációját is, de a produkciót nem sokkal a forgatás előtt 2007-ben végül elkaszálták az elhúzódó színész sztrájk miatt.

(hp)
 

A Roman Polanski személyét érintő szexuális zaklatási vádak miatt az amerikai forgalmazók nem vettek részt a forgalmazóknak tartott liciten a Cannes-i Filmfesztiválon.

(hp)
 
A Tiszt és kém: a Dreyfus-ügy helyenként látványos, kifejezetten szépre komponált, de jelentéktelen munka, amelynek egyetlen maradandó üzenete az önmagát állandóan reprodukálni képes, jellemtelen és tehetségtelen elit kirobbanthatatlan összefonódottságáról szól. több»
 
Roman Polanski a híres-hírhedt Dreyfuss ügyet Tiszt és kém – A Dreyfus- ügy (J’accuse, 2019, francia) címmel, látványos történelmi film formájában dolgozza fel legújabb alkotásában. több»
 
A Tiszt és kémből persze fesztiváldíjai ellenére sem válhat akkora klasszikus, mint amilyen a Kínai negyed, ám minden hibája ellenére összességében izgalmas, gondolatébresztő, sőt gondolkodásra sarkalló történelmi thriller. Azaz ismernünk kell a Dreyfus-ügyet, hogy emlékezzünk ne csak a fajgyűlölet romboló hatására, hanem a tömegmanipuláció működésmódjára, antidemokratikus mivoltára is. több»