89% 112 szavazat
Tizenhárom nap - Az idegháború

Tizenhárom nap - Az idegháború

Thirteen Days
Filmadatlap
2
Vélemények (2)
19
Szereplők (19)
6
Képek (6)
1
Videók (1)
1
Érdekességek (1)
Díjak
Filmkritika
1
Cikkek (1)
Fórum

FILMINFÓ

1962. októberében 13 napon keresztül az egész világ a harmadik világháború küszöbén egyensúlyozott. Milliók figyelték feszülten, hogy mi lesz a vége annak az Egyesült Államok és a Szovjetunió között zajló diplomáciai, politikai és katonai konfliktusnak, amely könnyedén totális nukleáris háborúba torkollhatott volna. A Szovjetunió nukleáris rakétákat telepít Kubába, felborítva ezzel a közte és az Egyesült Államok között meglévő törékeny, és korántsem zavartalan egyensúlyt. A probléma megoldására két alternatíva létezik: a tárgyalóasztal, vagy a katonai beavatkozás. Roger Donaldson rendező ennek a 13 feszültségekkel teli napnak a történetét viszi filmre meglehetős… Több

Rendező: Roger Donaldson
Író: David Self
Forgatókönyvíró: Ernest R. May, Philip D. Zelikow
Ország: Amerikai Egyesült Államok
Premier (HU): 2001.04.05.
 
2023.09.30 Critic

legújabb vélemény

Egy kitűnő film az 1962-es kubai rakétaválságról

Roger Donaldson egy kivételesen jó filmet készített 2000-ben az 1962-es kubai rakétaválságról, amikor nagyon kevésen múlott a harmadik világháború kirobbanása. Tizenhárom napra a világ sorsa ugyanis két ember kezébe került: Kennedy amerikai elnök és Hruscsov szovjet pártfőtitkár kezeibe. A filmben Bruce Greenwood alakítja Kennedyt (és tényleg hasonlít is rá nagyon), az amerikai elnök legfőbb tanácsadóját Kenny O'Donnellt pedig a 90-es évek egyik nagy sztárja, Kevin Costner játssza. Kettejük higgadtsága és józansága döntőnek bizonyul abban, hogy nem tör ki a világháború, amikor napvilágra kerül, hogy a Szovjetunió titokban atomrakétákat telepít Kubába. A hadsereg tábornokai azonnali támadást javasolnak Kennedynek, de az elnök kitart amellett, hogy tárgyalni kell Hruscsovval. Szerencsére az események őt igazolják: a szovjetekkel alkudozás kezdődik. Közben az amerikai flotta körbezárja Kubát, ahová szovjet hadihajók tartanak. Pattanásig feszül a helyzet. Az amerikaiak az ENSZ elé tárják bizonyítékaikat a rakétákról, és a világ lélegzet-visszafojtva várja a fejleményeket. A film nagyon jól visszaadja a válság feszültségekkel terhes légkörét. Értékelésem: 85%. Tényleg jó film, de főleg azok számára, akik nem akciófilmet várnak tőle, hanem a történelem megelevenedését.

1
 
2015.08.21 Dracule

Ez a film erősen alul értékelt alkotás. Hibája talán annyi volt, hogy néhány helyen laposabb volt. Ezen felül viszont egy jól kidolgozott, szép grafikájú és még vicces film is lett.

0

A film összbevétele 66 579 890 dollár volt (imdb.com).

#1