Ki ne ismerné a Star Wars filmek teljes cselekményét? Na jó, ha a teljeset nem is, de azért nagy vonalakban mindenkinek megvan, hogy ki kivel, miért, hogyan, hol és mikor akasztotta össze a bajszát és a fénykardját. Az egyik ikonikus jelenetsor az eredeti trilógiában a gigantikus tömegpusztító fegyver, a Halálcsillag elpusztítása. A jók győztek, mindenki boldog, éljen a happy end.

Mint ismert, a birodalmiak a Halálcsillag pusztulása után nem ültek be duzzogni a sarokba, inkább gyorsan nekiláttak egy második építésének. Persze jó forgatókönyv szerint ez sem érte meg a pubertást, a lázadók végül ezt is elpusztították. Igen ám, de van itt egy kis bibi.

A második Halálcsillagot ugyebár az Endor bolygó közelében kezdték építeni, és mivel még azelőtt megtámadták, hogy elkészült volna, itt is pusztult el (lásd az alábbi videót). Egy tanulmány szerint azonban ez nem csak Palpatine és vele együtt a birodalom bukását okozta volna, hanem az Endor teljes lakosságának pusztulását is.

Az elmélet figyelembe vette az Endor és a Halálcsillag méretét és azok helyzetét egymáshoz képest. Ezek alapján a Halálcsillag robbanása olyan törmelékfelhőt zúdított volna a hold felszínére, ami végzett volna az ott élők nagy részével. A becsapódás nagyjából 700 km átmérőjű krátert hozott volna létre, ami négyszer nagyobb a dinoszauruszok kihalásáért felelős meteorbecsapódásban létrejött Chicxulub kráternél.

Azok, akik a becsapódáskor azonnal meghaltak, még jól is jártak volna, ugyanis a becsapódástól a légkörbe kerülő por teljesen elzárta volna a légkört, olyan forróságot hozva létre, amiben minden víz elpárolog. A maradék túlélőre így lassú kínhalál várt volna.