A Forrest Gump Tom Hanks talán leghíresebb filmje és egyben legerősebb alakítása, márpedig ha valaki, akkor ő tényleg a legtehetségesebb színészek közé tartozik. A film ezernyi ikonikus jelenettel bír, számos dialógusát szokták idézni és kevés olyan ember van, aki ne könnyezné meg a film végét.

A sztori Forrest Gumpról szól, aki egy buszmegállóban meséli el az élete érdekes történeteit az éppen mellett ülő utasoknak. Forrest, bár meglehetősen alacsony intelligenciaszinttel rendelkezik, valójában bármibe fogott, abban sikert ért el. Talán a személyéből fakadó természetes és gyermeki őszinteség és egyszerűség miatt. Így lett belőle iskolai focibajnok, később vietnámi veterán, pingpong csillag vagy éppen egy dollármilliókat érő rákászcég tulajdonosa. Ám egész életében egyvalami hajtotta előre, méghozzá a gyerekkori jóbarátja, Jenny iránti szeretete.

A film végére kiderül, hogy Forrest épp Jennyhez tart, ezért ül a buszmegállóban. Mikor odaér a nőhöz, az közli vele, hogy halálos beteg és mellesleg van egy kisfia, akinek az apja maga Forrest.

Igen ám, csakhogy akad egy rajongói teória, miszerint Jenny valójában nem Forresttől lett terhes, halála előtt valaki más fiát bízza Forrestre. Az elmélet abból indul ki, hogy Forrest a szellemi korlátai miatt nem feltétlenül lehetett alkalmas szexuális kapcsolatot létesíteni Jennyvel. Bár utalás van erre a filmben, de egyértelmű bizonyítékot nem mutatnak rá, hogy tényleg megtörtént-e köztük az aktus.

Ebből fakadóan a kis Forrest Jr. máris nem lehetne Forrest kisfia. Az elmélet azt is feltételezi, hogy Jenny tisztában volt vele, Forrest nem teljesen érti a szex és a gyerekszületés közötti kapcsolatot, így mikor rábízza a gyerekét, Forrestben nem fog felmerülni kérdés a dolog hitelességével kapcsolatban.

Az elmélet emellett arra is rámutat, hogy Jenny egész életét finoman szólva is szabad szellemben élte le pont abban a korszakban, amikor a szabad szerelem egyet jelentett a szabad szexszel is. Így bőven meglehet rá az esély, hogy a gyermek valaki mástól fogant meg, és bizony Jenny akár nem is tudhatja, hogy kitől. Ezért is adta inkább a Forrest Jr. nevet neki, mivel ő volt az egyetlen fedhetetlen ember, akit ismert.

Végül, de nem utolsósorban a teória arra is rámutat, hogy mikor Forrest és Jenny utoljára találkoztak (mármint még mielőtt Forrest megtudta, hogy apuka lett), a nő valójában már terhes volt. Ezért is lehetett, hogy napokon keresztül csak aludt, amit Forrest mesélt el. Lehet, hogy csak azért kereste meg Forrestet, hogy egy biztonságos helyen hozhassa meg a döntést a hogyan továbbról.

Ezek persze csak egyszerű feltételezések. A Forrest Gump ezekkel együtt és ezek nélkül is egy filmtörténeti mérföldkő és egyben az egyik valaha készült legmegindítóbb mozi. Még akkor is, ha az alapjául szolgáló regény valójában sokkal zordabb volt.

dráma | romantikus

SkyShowtime (2023.02.14.)

A film főszereplője Forrest Gump, egy tipikus hétköznapi ember, aki gyermekkora óta azt csinálja, amit mondtak neki. Mindig is betartotta az édesanyja által kitalált és sokszor... több»