A Spanok című ultravicces és bájos romantikus vígjáték a mozik után július 1-jétől a magyarországi SkyShowtime-on is elérhető. Ha eddig lemaradtál volna róla, ezt mindenképpen érdemes pótolnod!

A Rotten Tomatoes oldalán 90%-os értékeléssel bíró film úgy tűnik, hogy leginkább a streaming csatornán tarol. A mozis bemutatásának alkalmával nem mozgatott meg nagy tömegeket. A 22 milliós költségvetésű romantikus vígjáték világszerte kevesebb mint 15 millió dollárt hozott a mozipénztárnál.

A Spanok rendezője Nicholas Stoller, akinek a nevéhez a Lepattintva című romantikus komédia is köthető. Ez utóbbi film felejthetetlenül egyensúlyoz a humor és az őszinte érzelmek bemutatása között. Stoller a Spanok forgatókönyvét a főszereplő Billy Eichnerrel együtt írta, aki az Egyesült Államokban száguldó, mókás humoristaként kultikus státuszt ért el. A Spanokban is hű marad komikus énjéhez, de a sebezhető oldalát is megmutatja.

Bobby (Billy Eichner) karizmatikus, hangadó podcaster, aki az első mainstream meleg romantikus vígjáték írója szeretne lenni. Forgatókönyv ötletei azonban csak értetlenséget váltanak ki Hollywoodban. Egy LMBTQ+ történelemmel foglalkozó múzeum kurátoraként Bobby csak minimális sikereket ér el. A film forgatásához az anyagi forrás elérése, producer keresése szinte lehetetlennek bizonyul.

Bobby magánéletében kevésbé kitartó. Élvezettel éli a kötöttségektől mentes szinglik életét, mígnem megismerkedik az izmos ügyvéddel, Aaronnal (Luke Macfarlane), aki egykor csokoládékészítő akart lenni. Bobby ekkor elhatározza, felhagy a korábbi csapongó életmódjával…

A romantikus vígjáték egy konfliktus körül forog. A két főszereplő közül az egyik megengedőbb, mint a szerelme. Bár a Spanok dramaturgiailag hozza a romantikus komédiáktól elvárt fordulatokat, Stoller és Eichner következetesen elkerülik az alábbi klisét:

Bobby és Aaron kezdetben úgy viselkednek, mint akik teljesen elégedettek azzal, hogy hosszú távú kötődések nélkül élik az életüket, majd felváltva, egyre aktívabban küzdenek a szilárd összetartozásért. Ez nem csak a széleskörű LMBTQ+ reprezentációval kölcsönhatásban hoz mozgást a romcom-ok mindennapjaiba, hanem a szellemesség és a helyzetkomikum kirobbanó tűzijátékának ugródeszkája is.

Ez a mozis bukás két rendkívül vicces órát és az egyik legszerethetőbb párost kínálja, amit Hollywood az utóbbi években a vászonra vitt. A streaming szolgáltató egén most ragyogó üstökösként ível felfelé a nézettsége. Július 1-től a SkyShowtime-on Magyarországon is elérhető!

43 Spanok  (2022)

romantikus | vígjáték

SkyShowtime (2023.07.01.)

Két elkötelezettségi problémákkal küzdő férfi megpróbálja meghaladni önmagát, hogy végre boldog kapcsolatban tudjanak élni. Ehhez azonban fel kell vállalniuk végre szeretteik... több»