Lefizették George Lucast, hogy pozitívan nyilatkozzon az Űrgolyhókról?

Mel Brooks már közel 6 éve nem készített filmet az Űrgolyhók előtt. Az 1987-ben mozikba került produkció eléggé megkésettnek ígérkezett, paródiafilmet csinálni egy Star Wars moziból eléggé lerágott csontnak számított, főként 4 évvel A Jedi visszatér mozikba kerülése után.

Bár a film szerény bevételt termelt, ráadásul a kritika sem igazán tudott mit kezdeni vele annak idején, mindez azonban nem igazán szabott gátat annak, hogy az Űrgolyhók a mai napig Brooks egyik legismertebb vígjátékává váljon.

Az elmaradt sikerhez azonban talán magán George Lucasnak is van némi köze. A rendező ugyanis azzal az egy feltétellel adta áldását a film elkészítésére, ha az Űrgolyhókból nem készítenek merchandisingot.

Végül Lucas elismerően nyilatkozott a filmről, alighanem teljesen elnyerte a tetszését. A valóságban azonban mindehhez ismét hozzájárult az, hogy maga Mel Brooks kereste fel a rendezőt azzal, hogy a Star Wars csapata végezze el a film utómunkálatait, amiért ráadásul közel 5 millió dollárt fizettek.

„Felhívtam Lucast, és azt mondtam: jó lenne, ha felugornátok San Franciscóba és elvégeznétek az utolsó simításokat, erre ő azt felelte, ’Oké, remek, remek’” – nyilatkozta később Brooks.

82 Űrgolyhók  (1987)

kaland | sci-fi | szatíra | vígjáték

Szóló Sztár (Bill Pullman), a magányos űrhajós félelmet nem ismerve vág neki újabb kalandjának. Űrutazásában hű társa, a félig kutya, félig ember szerzet kíséri el,... több»