Valósággá válhat a Jurassic Park, hamarabb is, mint gondolnánk

Azt mindenki tudja, hogy miről is szólt az 1993-as Jurassic Park, de azt talán jóval kevesebben, hogy vannak valóságos alapjai is a történetnek. Egészen pontosan a filmben szereplő dr. Alan Grantet mintázták egy olyan tudósról, aki valóban azon dolgozik immár évtizedek óta, hogy egyszer újra dinoszauruszok járják a földet.

Ezt a tudóst Jack Hornernek hívják, és történetesen már a Jurassic Park elkészítésénél is szakértőként volt jelen. Mint ilyen, rengeteg vitája volt Steven Spielberggel is a dinoszauruszok megjelenése kapcsán. Míg Horner a Velociraptorokat színes tollakkal ábrázolta volna, addig Spielberg ragaszkodott a szerinte sokkal ijesztőbb szürke, hüllőszerű megjelenéshez.

Jack Horner az elmúlt közel három évtizedet is azzal töltötte, hogy tovább kutatta a dinoszauruszok feltámasztásának módját. És öt évvel ezelőtt úgy fogalmazott, 2020-25 között jön el az az idő, amikor ez ténylegesen valósággá is válhat. Bizony, akár már holnap bejelenthetik, hogy megszületett az első modernkori dinoszaurusz.

De ebben az esetben nem arra kell gondolni, hogy megismétlődik a filmekben látott forgatókönyv. Jack Horner ugyanis rámutatott, hogy a filmekkel ellentétben nem olyan egyszerű a több millió éves fosszíliákból és csontokból kinyerni a dinó DNS-t, majd azt itt-ott kipótolva máris keresni az ideális szigetet a keltetéshez. Ő és csapata már számtalanszor megpróbálkoztak a DNS kinyerésével, csakhogy mindig kudarcot vallottak, mivel a DNS túl nagy, túl bonyolult és túl sérülékeny.

Ezért Jack Horner más utat választott: a madarakat. Ezek ugyanis szerinte a dinoszauruszok legközelebbi leszármazottai, akik máig magukban hordozzák elődeik génjeit. Erre alapozva szeretnének létrehozni a következő években egy új fajt, amely a madarak és dinoszauruszok génjeiből épülne fel. Ezeket a géneket különböző állatokból és forrásokból „ollóznák” össze, így pedig végül egy új élőlényt hoznának létre.

Aki esetleg lemaradt a Jurassic World filmekről, azokban pontosan ezt csinálták a tudósok, csak épp különböző dinoszauruszok génjeivel, a végeredmény pedig egy a Velociraptoroknál és a T-Rexnél is veszedelmesebb hibrid lett. Kell ez nekünk?!

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

John Hammond, a vállalkozó kedvű, excentrikus milliárdos borostyánba zárt dinoszauruszvérből újraalkotja az őslényeket. Mindössze hónapokkal a tervezett megnyitás előtt... több»