Van magyarázat Joker bugyuta eltűnésére A sötét lovagban

Ha nem is feltétlenül a legjobb szuperhősmozi, de a legjobb Batman-mozi már simán lehet a 2008-as A sötét lovag. Christopher Nolan trilógiájának második része számtalan okból maradt emlékezetes, ezek közé tartozik az ügyeletes főgonoszt, Jokert alakító Heath Ledger játéka is. Az által megformált gonosztevő kiszámíthatatlan mégis végtelenül tervszerű, éppen ezért különösen veszélyes.

A filmben szinte minden cselekedete, minden akciója egy nagy terv részeként előre kiszámított és szigorúan követ egy forgatókönyvet. Ugyanakkor vannak olyan részek is a történetben, amelyek joggal hagytak hiányérzetet a nézőkben. Az egyik ilyen a film nagyjából felénél játszódik Bruce Wayne partiján.

Az eseményen Gotham legbefolyásosabb emberei vesznek részt, így nem meglepő, hogy idővel Joker és bandája is feltűnik a színen. Harvey Dentet keresik, de csak Rachel Dawest találják meg. A jelenet végül Batman felbukkanásával zárul, aki lerendezi Joker csatlósait, ugyanakkor Joker elkapja Rachelt és kitaszítja az ablakon. Mivel épp egy felhőkarcoló tetején vannak, Batman a nő után ugrik és megmenti.

Ez az a pont, ami sok rajongóban kérdéseket vetett fel. És nem is feltétlenül azt nem értik, hogy a sok emeletes zuhanást mindenféle különösebb tompítás vagy fékezés nélkül, egyszerűen egy autó tetején landolva hogyan élhette túl (és úszhatta meg gyakorlatilag egyetlen karcolás nélkül) Batman és Rachel. Hanem azt, hogy miután Joker kilökte a nőt az ablakon, Batman pedig utána ugrott, mégis mi lett vele? Mert ez a filmből nem derül ki.

De van rá magyarázat, méghozzá Dennis O’Neill képregényíró regényében, amely a film alapján íródott. Ebben egyetlen mondatban lerendezi a kérdést. A regény alapján ugyanis Batman és Rachel a zuhanás után még lát egy fekete terepjárót, amint az elszáguld a helyszínről. Valószínűleg ebben ül Joker az embereivel. Nem túl fantáziadús, de legalább életszerű.