Van annak valami semmivel sem pótolható bája, ha az ember az idősek történeteit hallgatja a régi időkről. Ez még jobb, ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy a nagyszüleitől hallhat ezekről a történetekről. Pláne, ha kiderül, hogy az ember nagyszülei második világháborús kémek voltak!

Nem hétköznapi történet, amit most átélt a népszerű brit színész, a Trónok harca sztárja, Kit Harington (galériánkban). Ő ugyan nem közvetlenül a nagyszüleitől tudta meg, hogy kémek voltak, hanem egy róluk szóló dokumentumfilmből, de a lényeg ettől még ugyanaz: Kit Harrington nagyapja, John Harrington igen fontos küldetést teljesítő második világháborús kém volt!

Ha hinni lehet a híreknek, John Harrington vezette azt a szupertitkos küldetést, amely során Windsor hercegét és annak feleségét kellett megfigyelniük, mivel fennállt a veszélyes, hogy titkos információkat szolgáltat ki a náciknak.

A dolog viszont még ennél is izgalmasabbra vált, ugyanis egy ponton Jamaicába vezényelték, ahol találkozott és együtt dolgozott egy bizonyos Ian Fleminggel. Ismerős a neve? Nem véletlen, ő írta ugyanis 1952-ben a Casino Royale című regényt és ezzel megteremtette a világ leghíresebb kémjét, James Bondot. Lehet, hogy ebben John Harringon volt a múzsája?

De nem csak a nagypapa szakmája volt kalandos, hanem a nagyié is. Ő ugyanis a Bermudákon szolgált, a feladata pedig a német kémek titkosított üzeneteinek kódfejtése volt.