Visszatértek a vidám görögök

Minden idők legjövedelmezőbb romantikus vígjátékaként vonult be a filmtörténetbe a Bazi nagy görög lagzi, mert ötmillió dolláros költségvetése mellett csaknem 370 milliós összbevételt hozott. A vállalkozás motorja Nia Vardalos volt, aki saját gazdag élettapasztalatait írta meg a film forgatókönyvében (Oscarra jelölték érte), és a főszerepet is ő játszotta. A történet középpontjában egy népes, lármás és nagyon vicces görög család áll, akik Amerikában sem tagadják meg gyökereiket. Vardalos eredetileg egyszemélyes színdarabnak írta meg a történetet, az előadást látta a szintén görög származású Rita Wilson, aki annyira beleszeretett, hogy férjével Tom Hanksszel elhatározták, filmet készítenek belőle. Hanks akkor – 2001-ben – érzett rá a producerkedés ízére, és azonnal meglátta, mekkora potenciál van Vardalos művében.

A hatalmas siker először meglepte a színésznőt, de aztán könnyen megfejtette az okát. „A közönség rácsodálkozott ezekre a lökött görögökre, aztán felkiáltott: nahát, nekem is pont ilyen dilis családom van! – mondta Vardalos a Parade magazinnak adott interjújában. – Egyértelmű volt, hogy lesz folytatás, már csak az volt a kérdés, mikor.”

A 2016-os másodi rész után mostanra elkészült a harmadik is, amelyben a folyton zsizsegő Portokalos família visszatér ősei földjére, Görögországba, hogy újabb bazi nagy görög lagzin vegyen részt. Most már nem csupán az eredeti szerelmespár, a most már házas Toula és Ian (Vardalos és John Corbett) romantikus bukdácsolása áll a középpontban, hanem a következő nemzedék ifjú képviselőinek (Elena Kampouris és Elias Kacavas) érzelmi hullámvasútjára is felülhet a közönség.

Vardalos azonban nem ugyanazt a nótát fújja harmadszor is: új filmjének, amelyet ezúttal rendezőként is jegyez, politikai üzenete is van. „Azt próbálom elmondani, hogy mindannyian bevándorlók vagyunk Amerikában, az alapító atyákkal kezdve. Csak nagyon-nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy ez a föld teljesen az övék, mert mindig is itt éltek.”

Bár Vardalos gyakorlatilag a saját életét ültette át filmre, beleértve azt is, hogy akárcsak Toula a vásznon, ő is nem-görög férjet választott a Puerto Ricói-i származású Ian Gomez színész személyében, aki szerepelt is az első két Bazi nagy görög lagziban. Elváltak 23 év házasság után, a színésznő azonban ezt a vonulatot nem emeli be filmjeibe. „Erről jobb hallgatni. Úgy tűnik, mintha az egész életemet kipakoltam volna az emberek elé, pedig nagyon visszahúzódó ember vagyok. Nem posztolok a magánéletemről az Instán, és ha véletlenül nyaralok valahol, legfeljebb utólag teszek ki egy képet, hol voltam. A gyerekemet sem rakom ki sehova. (Örökbefogadott lánya, Ilaria 18 éves – a szerk.) Vigyázok, hogy meglegyen a kontroll.”

Bazi nagy görög lagzi 3 már megtekinthető a magyarországi mozikban.

dráma | romantikus | vígjáték

SkyShowtime (2024.04.08.)

A nagysikerű vigjáték harmaik felvonásában folytatódik Ian (John Corbett) és Toula (Nia Vardalos) fergeteges története. A folytatásban egy görögországi esküvő van napirenden,... több»