89 X-akták  (1993)

Ha X-akták, akkor Fox Mulder és Dana Scully. Ha Fox Mulder és Dana Scully, akkor David Duchovny és Gillian Anderson. Igen ám, csakhogy 1992-ben, amikor a sorozat előkészületei folytak, a Fox egy másik Andersont nézett ki magának. Egy szőkébb, éppen sokkal inkább felkapott, de kétségtelenül alkalmatlanabb Andersont.

Természetesen Pamela Andersonról van szó, a Fox fejesei vele képzelték el az akkor még csak körvonalazódó, mára kultikus státuszba került X-akták sorozatot. Akkoriban ugyanis az Elemi ösztön volt a sláger és vele a szőke Sharon Stone az ügyeletes bombanő. Mivel őt meggyőzni esélytelen volt, a Fox inkább egy másik szőke szexikont akart megkörnyékezni, aki épp egy másik sorozat, a Baywatch üdvöskéjeként tetszelgett.

A meghallgatásokon azonban feltűnt egy fiatal, még teljesen ismeretlen színésznő, aki szó szerint semmiben sem hasonlított a készítők elképzeléseihez. Ő volt Gillian Anderson, aki azonban próbajátékával azonnal meggyőzte a sorozat producerét, Chris Cartert. Ő pedig azonnal jelezte is a fejesek felé, hogy neki ugyan nem kell a szőke ciklon, mert Gillian Anderson az egyetlen, aki hitelesen el tudja játszani Dana Scully egyébként elég összetett karakterét.

Így történt, hogy Gillian Anderson lenyomta Pamela Andersont és ezzel filmtörténelem íródott. Mert még elképzelni is nehéz, milyen lett volna a szőke szexikon a szkeptikus és tárgyilagos, mindent tudományos szemmel néző és észérvekkel alátámasztani próbáló Dana Scullyként. Nem kockáztatunk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy vele az X-akták nem ért volna meg kilenc plusz két évadot, valamint két mozifilmet.