2025.12.29 11:13 Rick Deckard Olvasottság: <100x
1

Egy sajátos jövőbeni társadalom, izgalmakkal (95%)

Az eredeti történet Veronica Roth chicagoi írónő íróasztalán született meg 2012-ben. Olvastam a regényt és engem azonnal megfogott a könyvben megrajzolt jövőbeni állam képe. A globális katasztrófát túlélő emberiség Chicago közelében egy kis kolóniában él, mégpedig csoportokra bontott társadalomban: önfeláldozók, barátságosak, bátrak, őszinték, műveltek leosztásban. Akadnak azonban néhányan akik vagy mindbe passzolnak, vagy egyikbe sem.

Őket a rendszer kiveti magából és törvényenkívülivé válnak. A történet főhősnője, a csinos és fiatal Beatrica Prior (Shailene Woodley) szüleivel az önfeláldozók között él, de tesztjén az jön ki, hogy mindegyik kategóriába beleillik. Eltitkolja az eredményt, majd amikor választásra kerül a sor, a bátrakhoz csatlakozik. Kalandjai ekkor kezdődnek csak meg igazán.

Egy sajátos jövőbeni társadalom, izgalmakkal (95%)

Megismeri a karizmatikus Négyest (Theo James), aki kiképzője csoportjának, majd egymásba szeretnek, miközben rájönek arra is, hogy valami nem stimmel a rendszerrel és a műveltek hatalomátvételre készülnek és diktatúra bevezetésére törekednek. Elhatározzák, hogy nem hagyják Jeanine (Kate Winslet) egyeduralmát és fellázadnak. Harcok kezdődnek tehát a hozzájuk csatlakozók felkelése miatt, melyek sajátos eredménnyel végződnek. A történet folytatásaiban (A lázadó, A hűséges) következnek az újabb nagy meglepetések és fordulatok. Az egész trilógia mestermunka, mert az alaptörténetek is rendkívüliek és a rendezés is minden alkalommal kiemelkedő. A legelső részt Neil Burger készítette, a folytatásokat pedig Robert Schwentke. Azoknak ajánlom leginkább, akik fogékonyak a disztópikus témákra és a különleges jövőbeni társadalom-modellek sajátos tálalására, egyedi karakterekkel. Nekem régi kedvencem a trilógia, melynek ezt a legelső részét 95%-ra értékelem.

78 A beavatott  (2014)

akció | kaland | misztikus | sci-fi

Beatrice Prior (Shailene Woodley) életének mindennapait a nem túl távoli jövő Chicagójában éli, ahol a társadalom öt csoportra tagolódik. Mindegyik csoport feladata, hogy egy-egy... több»

1