2025.06.10 08:32 Verum Hominem Olvasottság: 2265x
1

Újra az űrben!

George Lucas majd három évvel A Csillagok háborúja című filmje után őrületes sikerben fürödve stábjával és a saját stúdiójával, a Lucasfilm Ltd.-vel, a 20th Century Fox stúdióval végre moziba "rakta" az új epizódot, a folytatást, milliók nagy-nagy örömére...

Ám most már nem Lucas ült a rendezői székbe, ő "csak" a film forgatókönyvét írta Leigh Brackett-tel és Lawrence Kasdannel egyetemben. A monumentális második rész rendezője ekkor már Irvin Kershner volt, de az akkor rosszmájú (vagy inkább igaz?) pletykák szerint természetesen itt is mindent George Lucas irányított.

Újra az űrben!

Szóval a folytatás a Halálcsillag elpusztítása után folytatódik. A Lázadó Szövetség menekül a Darth Vader vezette Galaktikus Birodalom flottája elől... Hőseinknek másfelé vezet az útjuk, hiszen Luke a Dagobah bolygóra tart, egy nagyon félreeső és kies helyre, az új szereplőként "jelentkező" Yoda mesterhez, aki az egyik legidősebb Jedi mester.

De itt láthatjuk Lando Calrissiant (Billy Dee Williams) is, aki új színt hozott a filmbe minden szempontból. Itt tűnnek fel a Hoth bolygón a Birodalom lépegetői, az AT-AT-k is, ami szerintem óriási húzás volt a készítők részéről.

Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness, Kenneth Colley, Darth Vader jelmezében David Prowse, ám a hangja James Earl Jones lett, aki, ha hallgatta eredeti nyelven, ezt mindenféleképpen elismeri. C-3PO maradt Anthony Daniels, R2-D2 Kenny Baker, Chewbacca pedig Peter Mayhew.

De itt láthatjuk először a főgonoszt, Palpatine császárt is, és természetesen Yoda mestert, aki immár 900 évet számlál, akinek a fő mozgatója Frank Oz volt. Természetesen nem maradhat ki a felsorolásból maga Boba Fett sem, aki szintén nem egy emberke által lett ismert. Jeremy Bulloch bújt a jelmez alá, de a hangját Jason Wingreen szolgáltatta.

Ikonikus rész, talán jobb is, mint az első. Láthatjuk, ahogy a Millennium Falcont (Ezeréves Sólyom) üldözik a csillagrombolók, a Bespin csodálatosan fel lett építve, a Lépegetők zseniálisak, a fénykard párbajok lélegzetelállítóak, Han és Leia körömrágósan izgalmas menekülése, Yoda mester bolygója, a Hoth fantasztikus tájai elképesztően kopárak, félelmetesek... Mind-mind lenyűgözőek a mai napig. Jelen rész pedig sokkal sötétebb, reménytelenebb, kilátástalanabb, hiszen tudjuk szereplőink sorsának komor alakulását.

A zene John Williams műve, és a Birodalmi induló egyszerűen a mai napig a legjobb filmbetét, amit hallottam. A drámai vonal a Darth Vader és Luke fénykardozása közben párbeszédében csúcsosodik ki. Ám az operatőri székbe most Peter Suschitzky ült le, váltva ezzel Gilbert Taylort, némi meglepetésre. Majd a film nézése közben sokat megtudunk az igazi Erőről, Yoda mesternek köszönhetően is.

Közben egy laza, csipkelődős szerelmi szál is elindul, de olyan igazi Star Warsos módon, de nem olyan csöpögős betétekkel, mint Hollywoodban szokás. Egyszóval szerintem minden idők legjobb folytatása, és természetesen, mint az első rész (nekem örökre Star Wars marad), ikonikussá vált, és filmtörténeti klasszikussá. Évente több alkalommal megtekintem, és soha, egyetlen percig sem unatkozom rajta.

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Az egyik utolsó felkelő támaszpont hófödte lankáit birodalmi lépegetők lepik el. Leiának, Han Solónak, és Chewbaccának menekülőre kell fognia, a nagy sietségben azonban... több»

1