2017.02.04 12:04 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

 Kedvcsináló Kevin Smith további műveihez

Én ennek a filmnek háromszor futottam neki, ebből kétszer sikerült elaludnom már az elején. Mentségemre szóljon, hogy mind a két alkalommal elég fáradt voltam, s éjfél is elmúlt, mikor elkezdtem. Harmadjára azonban sikerült teljes egészében végignéznem, s meglepő módon nagyon jókat szórakoztam a film során.

Én még egy Kevin Smith-filmet se láttam, de mivel kezdjen az emberfia, ha nem az első, s talán az egyik leghíresebb filmjével. A megnézése előtt már tudtam, hogy komoly cselekményre nem számíthatok, s ez valóban be is igazolódott. Ez gyakorlatilag nem más, mint vicces jelenetek egymásutánisága, amelyek között van némi kapocs, s végül el is jutnak valahova, de érződik, hogy itt valóban nem a bonyolult történetvezetés a lényeg. Még kidolgozott karakterekről sem lehet beszélni, mert még a két főbb karakternek sincs valódi mélysége (Jayről és Néma Bobról nem is beszélve). Mindezek ellenére mégis tetszett. Miért?

 Kedvcsináló Kevin Smith további műveihez

Mert ennyire jó dumákat nagyon ritkán hall az ember! Eszméletlen, hogy időnként milyen eszmefuttatások váltják egymást, s egyáltalán nem csodálkozom, hogy gyakran idézgetnek ebből a filmből (a Körülbelül 36-ot, a Birodalom visszavág kontra Jedi visszatér vita). A jelenetek tényleg viccesek, s ráadásul nagyon is életszagúak (persze hogy azok, hiszen Kevin Smith munkahelye volt a helyszín, a rengeteg boltban megfordult emberből pedig könnyen lehetett ihletett meríteni). Nekem az egyik kedvencem a Dante és az idős bácsi közötti jelenet, s az idős bácsival fog történni még valami, ami egy igazi slusszpoén (ezt annak aki még nem látta). Ami pedig még jó ebben, az a jó értelemben vett amatörizmusa (ez pl. a kamerakezelésen látszik) és a kis költségvetése. A Shop-stop arra egy jó bizonyíték, hogy ha egy alkotónak szűk a büdzséje, akkor sokkal inkább az ő kreativitásán múlik, hogy jó és sikeres lesz a filmje.

Dante és Randall bár valóban egyszerű karakterek, mégis remekül kiegészítik egymást, két nagyon ellentétes pólust testesítenek meg (megszorítással, de akár egy ember két személyisége is lehetnének), s ketten együtt adják ennek a filmnek az erejét (a közös jeleneteik valóban zseniálisak).

A film bár nem lett a kedvencem, mégis rendkívül szórakoztató, kikapcsolódásra nagyon is ideális. Ráadásul remek kedvcsináló Kevin Smith további műveihez!

84 Shop-stop  (1994)

szatíra | vígjáték

Dante azt tervezte, hogy végre kialussza magát, bulizik egy nagyot, és semmittevéssel tölti a napot, de a főnöke behivatja reggeli műszakba. A boltban aztán valahogy semmi nem úgy... több»

1