2018.06.13 09:33 Scriptor Olvasottság: 752x
2

Fájdalmasan hiteles

Christian Duguay kanadai rendező egy hihetetlenül informatív és érdekes megközelítésekkel teli történelmi drámát készített 2003-ban, mely máig a legjobb Hitler életrajz a filmvilágban. Végigkíséri a német diktátor életét a gyermekkortól egészen hatalomra jutásáig (1933-ig) amikor a Führer már 44 éves. A film legfőbb értéke, hogy különleges és új részletekkel tárja elénk Hitler jellemalakulását és közvetlen környezetének tagjait. Megismerjük például azt az embert, aki leginkább befolyásolta a 20-as években és akiről szinte semmit nem tanítanak az oskolában, ő Ernst Hanfstaengl kiadó és üzletember (a filmben Liev Schreiber alakítja).

Ugyancsak bemutatásra kerül egy másik lényeges, de szintén elfeledett személy Hitler életében: Fritz Gerlich újságíró (Matthew Modine alakításában), aki cikkei révén még időben figyelmeztetni próbálta a világot a Hitler jelentette veszélyre, csak éppen senki nem hallgatott rá (majd maga Führer hallgattatta el örökre). Látjuk a filmben a tankönyvekből ismert náci vezetőket: Göringet, Göbbelst, Hesst és azt is, ahogyan megismerkedtek Hitlerrel. Érdekesek Hitler nőügyei is, melyek terén a sztori több meglepő adalékkal is szolgál. Például alig 17 éves unokahugához, Gelihez fűződő beteges kapcsolatáról. Bár Hitler filmbeli megszemélyesítője, Robert Carlyle nem igazán hasonlit a Führerre, alakítása meggyőző es hiteles.

Fájdalmasan hiteles

Kiemelkedő alakítást nyújt Ernst Röhm szerepében Peter Stormare is, aki Führer legelső támaszát jeleníti meg, bár később Hitler megöleti őt is. És természetesen zseniális Peter O'Toole is Paul von Hindenburgként. Összességében a Gonosz születése egy remek érzékkel megrendezett, különlegességekkel teli dráma, amiből sajátos részletekkel gazdagodva ismerhetjük meg a 20-as évek Németországát és Adolf Hitler jellemét. Értékelésem filmrajongóként és történelemtanárként is 85-90%. Csak azért nem maximum, mert sajnos a kulcsfigurák egyáltalán nem hasonlítanak valós alakjaikra. De ezt leszámítva a film nagyon magas színvonalú szerintem. Mindenkinek ajánlani tudom, legfőképpen a korszak történelme iránt érdeklődőknek.

dráma | életrajzi | háborús | történelmi

Robert Carlyle, a brit színész alakítja a XX. század lehíresebb diktátorának szerepét ebben a kétrészes életrajzi tévésorozatban. A film végigköveti Adolf Hitler életét... több»

2