2021.09.29 12:17 Laca//Ho/rr/oR// Olvasottság: <100x
4

Wes Craven 2. nagy húzása, egy újabb kultikus karakter születése

Wes Craven nagy dobása volt ez 1996-ban. Az 1984-es, Rémálom az Elm utcában című alkotása után egy újabb remek franchise-t indított el. Nagyszerű szüleménye, Fred Krueger után egy újabb remek, kultikusnak számító karaktert vitt a vászonra, hiszen a Sikoly, "Ghostface" azóta mindennapjaink és a filmes világ egyik legmeghatározóbb kitalált személyisége.

A 70-es 80-as években a slasher műfaj pompában tündökölt, hiszen megszületett Michael Myers, Bőrpofa, Jason Voorhees vagy éppen Freddy Krueger. Aztán eltűntek, vagy éppen a sárba tiporták a jól felépített jellemüket bizonyos részekkel, folytatásokkal. Craven 96-os Sikolya viszont visszahozta a feledés homályából a slasher igazi mivoltát. A mi generációnk egyik nagy kedvence volt, gyerekek vagy éppen a tinik horrorja, ha lehet így fogalmazni. Ugyanis egy igazán fordulatos horror lett belőle rengeteg borzongással.

Wes Craven 2. nagy húzása, egy újabb kultikus karakter születése

Itt ki is térnék a borzongásra. Ugyan nagyot ütött, amikor kijött, és utána is jó pár évig élvezetes alkotás volt, de a idő fogaskereke ezen a filmen is érezhető. Ma már nem tudnék úgy leülni, mint régen, és rettegni, bármennyire is a kedvenceim közé tartozott, hiszen azóta annyi filmen vagyunk túl, hogy már teljesen másra "vágyik" a néző. Az a fajta ingerküszöb és érdeklődés, ami a nézőt a 90-es években jellemezte, megváltozott, ami teljesen normális.

Szó se róla, egy remek alkotás, nem győzöm hangsúlyozni, csupán amire régen azt mondtuk, mennyire ijesztő volt, az mai szemmel mondhatni unalmas. De ez rengeteg műfajjal, kategóriával és filmmel van így. Amikor kijött ez a film, óriásit robbantott, ez semmit nem von le és vesz el Wes Craven sikeréből. Akkoriban feltörekvő színészek pedig ugyan nem kaptak "nehéz" karaktert, de élvezetes játékot nyújtottak szerintem. Neve Campbell, David Arquette, Matthew Lillard és persze Courteney Cox jó választás volt ezekre a szerepekre, és a nem nehezen megformálható jellemeket szépen lehozták. Összességében egy fordulatos, izgalmas horrort hoztak össze, tele borzongással.

83 Sikoly  (1996)

horror | misztikus | szatíra

SkyShowtime (2023.02.14.)

Sindey-nek nincs könnyű dolga: édesanyját meggyilkolták, édesapja elhanyagolja, és a barátjával sem úgy alakul a viszonyuk, ahogy azt elképzelné. A kisvárosban feltűnik egy... több»

4