2022.07.08 17:18 BRANTON Olvasottság: <100x
1

Csörög a telefon, vedd már fel!

1996-ban Wes Craven megrendezte a Sikoly című, mára már klasszikussá érett mozit, amely immáron öt részre duzzadt, tehát a Végső állomás után, ismételten egy quadrológiát veszek górcső (vagy ha úgy jobban tetszik: gorecső) alá.

Woodsboro városában, egy sorozatgyilkos tevékenykedik. Casey Becker (Drew Barrymore) telefonhívást kap egy fickótól. A fickó megkérdezi Caseytől, hogy mi a kedvenc horrorfilmje. A hívó fél felfedi aberrált és szadista szándékait, Casey elkezd pánikolni. A hívó kvízkérdéseket tesz fel a horrorfilmekről Caseynek, de a lány rosszul válaszol. Barátja Steve, viszont kikötözve ül és a rossz válasz miatt gyilkosunk megöli Stevet. Casey megtagadja a további válaszadást, ezek után gyilkosunk Caseyvel is végez. Szülei egy fán találják fellógatva, kibelezve.

Csörög a telefon, vedd már fel!

Erős kezdés a filmtől, már-már sokkolónak és brutálisnak is nevezhető. Külön érdekesség, hogy az egyszerű néző azt gondolná, hogy majd biztosan Drew Barrymore a főszereplő, úgy sem ölik meg a karakterét. A fenéket nem! Méghozzá az első tíz percben! Kissé megtévesztő is a kezdet, hiszen utána csak egy jó fajta, lájtos thrillerrel van dolgunk. Neve Campbell és Courteney Cox szerethetően alakítják karakterüket, illetve David Arquette is. A hangulat Pazar ,igazi 90-es évek. Horrorként is van reklámozva a film, de maximum az első tíz perc érdemli meg ezt a jelzőt. Egy izgalmas thriller ez, mely joggal vált klasszikussá.

A rendezés igényes, ahogyan az operatőri munka is. A gyilkosságok kellően erőszakosak, ám nem túltoltak. A játékidőből viszont faraghattak volna, hiszen 111 perces a film, melyből 10-20 perc szerintem simán kivágható. Feszesebb lehetett volna a tempó, ezáltal feszültségteljesebb is az alkotás. Így sincs okunk panaszra, jól összerakták ezt a mozit. A második, harmadik és negyedik részt már nem szeretem annyira, de az ötödik az szerintem fantasztikusan jól át lett ültetve modern köntösbe, és meglepően bevállalós. Ezt az első részt pedig abszolút érdemes volt annak idején megnézni, izgalmas kis alkotás. Nem eget rengető, de kellemes. Adok is 4 csillagot az 5-ből.

84 Sikoly  (1996)

horror | misztikus | szatíra

SkyShowtime (2023.02.14.)

Sindey-nek nincs könnyű dolga: édesanyját meggyilkolták, édesapja elhanyagolja, és a barátjával sem úgy alakul a viszonyuk, ahogy azt elképzelné. A kisvárosban feltűnik egy... több»

1