2019.04.25 21:21 Márton Olvasottság: 371x
2

A 80-as évek olasz horror gyöngyszemei

Mindig szerettem a 80-as évek során készített horrorfilmeket, de külön helyet foglalnak el azok, melyeket az olaszok készítettek. Valahogy az a fajta stílus, amit ez idő tájt kitermeltek, egyedi és szinte utánozhatatlan volt. Sokkal merészebbek és kreatívabbak voltak, mint bármely nemzetség ez idő alatt. Itt senkinek nem volt bérelt helye a túlélők táborában, és egyáltalán nem volt ritka ezen filmekben a tabudöntögetés sem.

Megszámlálhatatlan olyan jelenetre emlékszem, amit a mai filmgyártás egyszerűen már túl soknak érezne, és a mai napig sem alkalmazzák filmjeikben, pedig hát nyugodtan kijelenthetjük, hogy a mai horrornézők úgynevezett tűréshatára szépen kitágult, bár nem feltétlenül az oly mennyiségű gore és kegyetlenségektől túlfűtött jelenetsoroktól, mint amit a 80-as évek horrormesterei elénk tártak. Az 1981-es A pokol szülötte (bár én csak Absurd címen ismertem) is azon filmek közé tartozik, melyek képesek nyomot hagyni a nézőjében. Nagyon is jellemző volt ezen időszak filmjeire, hogy a készítők a forgatókönyvbeli hiányosságokat és csapnivaló színészi alakításokat kellő mennyiségű vérrel, és igencsak emlékezetes gyilkosságokkal pótolták, és ez alól az Absurd sem volt kivétel, de valahogy ezen dolgokat én soha nem tudtam komolyabb hibának venni. Valahogy úgy mondanám, hogy kicsit más mércével viszonyultam ezen filmekhez. A hiányosságait mindig feledtetni tudta a kreativitás, és, ha valamiben igencsak erős volt jelen filmünk, akkor pont e téren tudott nálam maradandót alkotni.

A 80-as évek olasz horror gyöngyszemei

Fulci, Bava, Argento, Soavi és még sok kiváló rendező közt Joe D'Amato nevének is ott a helye az ikonikus olasz horrormesterek szentélyében.

horror

Egy pap érkezik egy kisvárosba, hogy segítsen a lakosoknak megszabadulni egy kegyetlen szörnytől, akinek a véralvadási folyamata hihetetlenül gyorsan zajlik le, ezért szinte... több»

2