2023.05.24 08:48 Piczil Zsolt Olvasottság: <100x
0

Sci-fi Kommerszből Klasszikus és ebből a Klasszikusból újra Kommerszé válni

„Az embereket már nem érdekli az Alien” – mondta Ridley Scott azután, hogy a Prometheus vegyes fogadtatást kapott. Az öregedő rendezőnek már régóta volt egy víziója a teremtő keresésről és az android-ember viszonyról. Nem is Alien-filmet akart forgatni, ezt csak a filmstúdió erőltetésére nyomta bele a saját sztorijába. Azért arra figyelt az öreg Ridley, hogy letiltsa az Alien 5 terveit nehogy konkurencia legyen, esetleg az emberek még összehasonlítanák az ő filmjével.

Hát kérem ,nem jött össze még így sem! A filmben szereplő karakterek olyan ellenszenvesek és olyan ostobán viselkednek, hogy a legszebb 80-as évekbeli, butuska horrorvideófilmek jutnak eszembe róla. Igaz, azok kisköltségvetéssel készült gagyik voltak, ez meg nagy költségvetéssel készült gagyi. Mondjuk a látvány, ami egyedül jó. És így vált az Alien franchise buta űrhorrorból (az első rész Star Beast címmel készült volna) klasszikussá.

Sci-fi Kommerszből Klasszikus és ebből a Klasszikusból újra Kommerszé válni

Mert az akkor még fiatal Ridley és a szörnygyártó Giger olyan űr horrort rityentettek össze Nyolcadik utas: a Halál címmel, hogy mindenki leborult előttük. James Cameron a második résszel megemelte a tétet és kamaradrámából (illetve horrorból) többszereplős katonai akciófilmet csinált. És mind a kettő filmnek meg volt a maga jó logikája és a mentén működő szereplőgárdája. A mostani történetek viszont a klasszikus, logikus elődökből visszacsúsztak az alap kommersz témához. A Prometheus folytatása, a Covenant (szintén Ridley Scott munkája) meg egyenesen a legrosszabb történet, a legtöbb filmes és logikai hibával (ha nem számoljuk a franchise-hoz az AVP 2 filmet, mert az mindet visz).

74 Prometheus  (2012)

kaland | misztikus | sci-fi

Egy tudósokból álló csoport az emberiség eredetének felkutatására indul az univerzum egyik távoli, veszélyes vidékére. Azonban megkérkezvén olyan lények várják őket,... több»

0