2019.02.28 22:57 Filmdoki Olvasottság: 238x
0

Pénz beszél

Ripley története a harmadik résszel véget ért volna. A gondolat viszont, hogy az idegeneket újra elővegyék természetes, hogy ott járt a producerek fejében, hiszen az univerzum hatalmas, bárki szembetalálkozhat velük. Szóval egy újabb Alien mozi ötletével még meg is barátkozna a néző, azonban az alkotók sorra követték el a baklövéseket, melyek végül ehhez a furcsa jelenséghez vezettek, mely az Alien - Resurrection nevet viseli.

Az eredeti terv az volt, hogy Newt karakterét hozzák vissza, aki kénytelen szembeszállni a xenomorphokkal. A forgatókönyv már el is készült, amikor a producerek megtették az első ballépést: átíratták a sztorit és berendelték, hogy az egészet Ripley köré húzzák fel, hiszen sokkal közelebb áll a figura a nézők szívéhez, mint az említett kislány. A probléma csak az, hogy az itt megjelenő Ripley köszönőviszonyban sincs azzal a karakterrel, akinek kalandjait három részen át követtük. A megmozdulásai, a viselkedése mind-mind idegenek - nem csoda, némi alien DNS került a szervezetébe -, így számomra szinte lehetetlen elfogadni az itt látható xenomorph-vadászt.

Pénz beszél

A történet is egy masszív katyvasz, mely szinte egy percre sem veszi komolyan magát. Emiatt egy bűnös élvezet hatása van a filmnek, de mégis szomorú az ember, tudva mivé satnyult a széria. A forgatókönyvíró Josh Whedon elmondása szerint a történet egyébként jól volt összerakva, csak az alkotók rosszul vitték vászonra. Nos, nem olvastam a munkáját, így nem tudom mennyi az igaz ebből, azt viszont tudom, hogy az európai filmkészítés ilyen mértékű ráerőszakolása a filmre nem működött. Jean-Pierre Jeunet munkásságát nem ismerem, csak jeleneteket láttam pár másik filmjéből. Azoknál biztosan jól szuperál ez a stílus, itt viszont az esetek többségében zavaró. A túlzó alakítások, a rengeteg perverz vagy épp gusztustalan jelenet és a sok közeli inkább kizökkentik a nézőt, mintsem magukkal rántják. Természetesen van, amikor működnek ezek a dolgok: a fényképezés például a közeliket leszámítva príma, illetve a klónozó labor felfedezése is csillagos ötös.

Az Alien - Resurrection egy agyatlan akció-horror-paródia. Olykor fel-felvillan a régi hangulat, azonban túlzottan egyedi akar lenni. Természetesen nem nézhetetlen kategória, azonban érdemes egy jó magas kerítéssel elkülöníteni az előző három epizódtól, úgy sokkal inkább élvezetes. Szomorú, hogy végül ez lett az utolsó felvonás.

akció | horror | sci-fi

Kétszáz évvel azután, hogy Ripley hadnagy az életét áldozta az idegenekkel folytatott küzdelem során, egy genetikai eljárással újra életre keltik. Azonban a nő klónozásával... több»

0