2018.12.12 17:00 Márton Olvasottság: 501x
1

Őrület a tetőfokon

Először is, nem állnak a szívemhez túl közel a horror műfaján belül a found footage stílusú filmek, de van egy-két igazán kiemelkedő darabja és biztosan ki merem jelenteni, hogy az egyik ilyen kiemelkedő filmje, a 2007-ben bemutatott spanyol földről származó Rec lenne! Párszor már láttam a filmet és azt kell hogy írjam, hogy még sokadik megtekintése után is megmaradt a film úgynevezett ereje! Mert kétségkívül a Rec egy erős horror lett, hisz sok olyan dolog megtalálható ebben a filmben, ami miatt kedvelhetjük a horrorfilm műfajt! Van itt mindenből bőven, vér, feszültség, őrület, hatásos maszkok és még valami a film végén, amit kivételesen nem írnék le, mert ki tudja talán még vannak olyanok akik nem látták eme jó kis horrorfilmet, azoknak nyugodt szívvel ajánlóm (még akkor is, ha azon nézőknek sem a szíve csücskük a kézi kamerás horrorfilmek)!

Jómagam azért sem sorolnám a film stílusát a kedvenceim közé, mert túlságosan hatásvadásznak érzem ezt a fajta filmes megvalósítást, illetve sok esetben túlzónak tartom hogy az őrület előrehaladtával, a kamerás emberke még mindig csak veszi és veszi a látottakat! Viszont érdekes hogy itt ez engem mégsem annyira zavart, talán pont azért, ami a film egyik legfőbb erénye, hogy hihetetlen pörgős a történetvezetése! Már maga a film játékideje (összesen 76 perc stáblistával együtt) sem sok és ha eltekintek a film első 15-20 percétől, ahol leginkább a szereplőink bemutatását láthatjuk, ahol még a történet annyira nem is bontakozik ki, mégis sikerül a filmnek odaszegeznie a nézőjét a cselekményéhez!

Őrület a tetőfokon

És hogy miként is érték el ezt a készítők? Egy végtelenül egyszerű és egyben zseniálisan ravasz húzással, miszerint nem nagyon ismertetik meg a nézővel, azt az egyszerű tényt, hogy mit is fog majd látni, mire készüljön, tehát maximális bizonytalanságban tartja a nézőt a történet! Ehhez pedig sikerül még egy olyan jó atmoszférát teremteni pluszban, hogy biztosan együtt tudjunk érezni a szereplőinkkel! Bár igaz hogy számomra talán az egyedüli negatívuma a filmnek pont a főhősnőnk alakítása lenne! Nem mondom hogy rosszul játszotta a szerepét (mint ahogy egyik szereplő sem) csak jómagam kicsit "túltolva" éreztem ezt a fajta alakítást már! A film utolsó harmada maga a totális káosz és őrület ami piszok jól sikerült!

A film kézi kamerás mivolta miatt pár jumpscare igencsak hatásosan sült el! Mivel a film nagyon alacsony költségvetésből készült el, viszont igencsak kiemelkedőek voltak a bevételei ezért egy évvel később az amerikai filmgyár is elkészítette a maguk kis Rec-ét 2008-ban Karantén címmel, ami sokkal inkább lett egy átlagosnak mondható horrorfilm és a spanyol változatát meg sem közelítette! Viszont két évvel az eredeti változat után 2009-ben a spanyolok folytatták a film történetét Rec 2 címen (ami nekem talán még egy fokkal jobban is tettszett)!

80 [Rec]  (2007)

horror | katasztrófafilm | misztikus | thriller

Egy merész riporter (Manuela Velasco), és hasonlóan bátor operatőre a legújabb valóságshow elkészítésén dolgozik. Feladatuk, hogy kövessék a tűzoltókat, és filmre vegyék... több»

1