2021.01.09 10:20 rainman Olvasottság: 331x
2

Kelekótya Gibson

Richard Donner és Mel Gibson kooperációjáról a legtöbb embernek a Halálos fegyver sorozat ugrik be, jogosan, teszem hozzá. De van itt egy másik, egy igencsak elfeledett gyöngyszem, az 1997-es Összeesküvés elmélet.

A megrögzött összeesküvéselmélet-hívő, szószátyár és kissé dilinyós Jerry taxisként rója az utcákat. Utasaival rendszeresen megosztja elméleteit a Kennedy gyilkosságtól kezdve a legkülönfélébb konspirációig. Újságot is szerkeszt ezen elméleteiről, amit néhány előfizetője között terjeszt. Nem bízik senkiben sem, egy fiatal ügyvédnőt, Alice-t kivéve. Kétségbeesetten próbál a közelébe férkőzni, hogy átadhassa neki információt. Alice meghallgatja ugyan, de Jerry különcsége miatt nem igazán hisz neki. Mígnem egyszer csak az újságra előfizetők hirtelen elkezdenek eltűnni. Lehet, hogy Jerry mégsem badarságokat beszél…

Kelekótya Gibson

Nagyon kedvelem ezt a filmet. Tipikus esete annak, mikor minden összeáll… A kor két nagyágyú színésze, Mel Gibson és Julia Roberts egy közös filmben, egy remek rendező, Richard Donner irányítása alatt; ezt a koncepciót elrontani nagyon nehezen lehet, szerencsére nem is sikerült. Mel Gibson remekül hozza a kelekótya, gyötrődő, de szerelmesen ragaszkodó szerepét. Az örökké gyönyörű Julia Roberts játéka kevésbé kirívó, de kettejük között nagyszerűen működik a kémia, élvezet minden közös jelenet.

A műfaji besorolása elég nehéz a filmnek, mert vannak benne erős thriller elemek, felbukkan egy krimiszál is, mégsem nevezném egyiknek sem a sok szatirikus, időnként humoros, sőt, romantikus jelenet miatt. Mint ahogy a főszereplő Jerry különc, annyira különc maga a film is. A legjobban talán a soundtrackjével illusztrálható a film különcsége. A filmzeneszerző, Carter Burwell egy, akár romantikus komédia alá is beillő filmzenét komponált, és ezzel véleményem szerint nagyon eltalálta a film hangulatát. Talán ez a műfaji kavalkád emeli ki a tucatfilmek közül.

A kevés akciójelenet jól megkomponált, a rutinos Richard Donner gond nélkül hozza ki belőle a maximumot. Az operatőri munka bravúros, főleg a film első harmadában, a taxizós utcaképeknél szinte a Corsese-féle Taxisofőr magasságába emelkedik. Negatívumként a film végi gyors lezárást tudom felhozni. Az összeesküvés szálat piedesztálra emelték a végére, és nem tudták ehhez méltón befejezni a filmet, kissé összecsapott lett. Mondhatni elmaradt a katarzis.

Összességében egy remek filmet láttam, amely jól öregedett, és most is ugyanolyan jól eső érzés volt megnézni, mint bő húsz évvel ezelőtt.

akció | misztikus | thriller

Jerry számára valóságos rejtély a saját múltja. Szinte semmire nem emlékszik, sejtései azonban rossz érzésekkel töltik el. A férfi újabb és újabb összeesküvés elméleteket... több»

2