2021.12.31 10:20 Artemisia Olvasottság: 550x
9

Zootópia

Faji előítéletekről még senki sem mesélt olyan bájosan mint a Disney Judy, a rendőrnyuszi és Nick, a ravasz róka kalandján keresztül. Egy komplett civilizációt építettek fel, egy idealista, utópikus társadalmat, csak épp emberek helyett állatok népesítik be azt. Az állatok elhagyták ösztönös viselkedésüket, emberi tulajdonságokat fejlesztettek ki és ragadozók és növényevők békében élnek egymás mellett egy multikulturális világvárosban, Zootropolisban. Ahová megérkezve Judy megtapasztalja, hogy az egyenlőségnek szentelt városban ugyanúgy meg kell küzdenie a szterotípiákkal és a diszkriminációval, és hogy a ragadozó és volt zsákmánya közötti béke törékeny.

Zootropplis, mint helyszín minden ízében tökéletesen lett megalkotva, bámulatosan aprólékos és részletgazdag kidolgozottsággat mutatja be a benne pezsgő életet, a szervezettséget, teljesen létező, élő és lélegző nagyváros ( leginkább New York) benyomását keltve.

Zootópia

A cselekmény egy buddy movie jelleget öltő krimiszálra van felfűzve, ami amellett, hogy nagyon szórakoztató és kalandos, humoros gegekkel és popkult utalásokkal teletűzdelve, egy egészen lebilincselő, fordulatokkal és csavarokkal teli ügy bontakozik ki belőle, melynek tanulságait gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdemes levonni.

Karakterek terén talán még soha nem volt ennyire jó egy Disney-rajzfilm sem. Judy egy olyan multifunkciós karakter, aki nemcsak jó példát mutat, hanem rossz példát is statuál. Egy szerethető, szimpatikus nyuszi, csupa jó tulajdonsággal, mint kitartás, szorgalom, naívitás, segíteni akarás, tenni vágyás. Olyan hős, akivel bárki könnyedén azonosulhat. Ugyanakkor vannak hibái is, gyerekkori élményei és neveltetése, valamint személyes sérelmei hatására talán már csak tudat alatt, de él benne egyfajta előítélet a ragadozók iránt. " Fajelméletének" pedig akaratán kívűl is katasztrofális következményei vannak. Karakterfejlődése látványos és pozitív, kijavítja azt a csorbát amit meggondolatlan szavai ejtettek, sőt gyarlósága csak életszerűbbé és átélhetőbbé teszi őt.

Nick Wilde, a róka akár Judy fordított tükörképe is lehetne, a legbelül jámbor és szeretetre éhes ravaszdi számára ugyanis csak álarc a svindler rosszfiú látszata. Nicket szintén rengeteg diszkrimináció érte ragadozó mivolta miatt, a skatulyák és stigmák pedig megkeményítették.

Ahogyan Oroszlánszív polgármester magabiztossága, Bogo hadnagy kimértsége és Nyájasbari ártatlansága is mind-mind képlékeny külsőségek melyek jóval összetettebb személyiséget rejtenek.

Noha az utóbbi időkben rengeteg film, rajzfilm, könyv és sorozat témája és üzenete a másság és az elfogadás, a Zootropolis magasan kiemelkedik ezek közül . Hiszen nemcsak egyszerűen az elfogadásra tanít, hanem rávilágít, hogy egy társadalmi konfliktusban mindkét szembenálló csoport okozhat és okoz is sebeket a másiknak, ezért az elfogadásnak KÖLCSÖNÖSNEK kell lennie. Ahogyan Judy-nak és a többi növényevőnek előszőr a saját szívét kellett megnyitnia a ragadozók felé, ahhoz, hogy jobb hellyé tegye a világot, és élhetőbbé Zootropolist, úgy a való eletben csak úgy műkődhet bármiféle társadalmi kezdeményezés, ha nemcsak egyszerűen az egyik csoport elfogadja a másikat, hanem kölcsönösen megnyitjuk a szívünket egymás felé.

A Disney ezen alkotásával az elfogadás mellett az önreflexióra is tanít, ami olyan tulajdonság, melyre a mai világunkban egyaránt szüksége van gyereknek és felnőttnek.

animáció | családi | kaland | krimi | misztikus | vígjáték

Zootropolis, a modern emlősök fővárosa, különleges hely. Ebben a színes kavalkádban a világ minden tájáról származó állatok élnek egymás mellett békében. Itt nem számít... több»

9