2021.07.10 14:38 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
3

King mester rossz napot fogott ki

Na ez az a film, ami szerintem bűn gyenge lett. Lehet, az a nagyon nagy problémám, hogy az egyik főszereplő, jelesül Pierce Brosnan rettenetesen irritáló számomra. Színészi teljesítménye nulla, nem is értem, hogyan kaphat egyáltalán filmszerepeket. Nagyon remélem, hogy egyszer megkapja az Aranybalfácán díjat is eddigi semmi munkásságáért. Na jó, hagyjuk is tanulatlan barátunk dicséretét, vegyük mustra alá ezt a nagyon rosszul sikerült cyberpunk-thrash filmet! Hát hol is kezdjem? Ja, na igen, a rendezővel, aki nem mindenről tehet...

Az urat Brett Leonardnek hívják, és hát valljuk be, nem futott be veretes karriert a filmjeivel. Elég, ha kimondom, ő rendezte a Gyilkos bohócok az űrből című "szenzációs" mozit. Itt sincs a helyzet magaslatán, valahogy nem tudja elkapni a ritmust. Ugye a sztori arról szól, hogy van egy tudós, Dr. Lawrence (Pierce Brosnan), aki egy szupertitkos cégnek szupertitkos kísérleteket hajt végre ártatlan majmokon. Miután balfácán módon az utolsó majom is meghal, a doki gondolkozik, mi tévő legyen. A bolond, kissé retardált fűnyíró srácot vonja bele a kísérleteibe, ami aztán nem várt következményekkel jár, és mint tudjuk, ez ritkán sül el pozitív módon.

King mester rossz napot fogott ki

Persze értem King alapvető mondanivalóját, de valahogy itt még ez nagyon korainak és kezdetlegesnek tűnik. A film fele számítógépes animáció, a fele rendes mozi. Láthatjuk, hogy a gépek, ha beleavatkoznak az emberi fejlődésbe, az csak rosszul végződhet. Jobe Smith (Jeff Fahey) szintén nem a szívem csücske, és itt sem tudja igazán megmutatni, miért is kedveljem meg őt. Valahogy nem hiteles nekem a bolond srác szerepében. Plusz harmincévesen eljátszatni vele egy tinit, hát, nem is tudom, engem zavart, hogy egy tini már ráncosodik itt-ott. Koravén a lelkem, na... Brrrrr...

Russell Carpenter az operatőri munkával sem lopta be magát a szívembe, pedig a Titanic és a Nincs alku című filmekben is ő fogta azt a bizonyos kamerát. Rossz filmhez, mint tudjuk, rossz zene dukál, ezt pedig Dan Wyman biztosította nekünk. Már, hogy ne csak a film milyenségén bosszankodjunk, vagy éppen a förtelmes szereposztáson.

Talán akkor van egy kis izgalom a filmben, mikor hősünk, Jobe már szuperképességekkel bír, és simán olvassa mindenki gondolatait, plusz már levitálni is képes. Na itt van egy kis tempója a filmnek. A mellékszereplők, mint rengeteg King adaptációnak, felejthetők és semmitmondók, itt talán egy-két kivétel azért akad, mint például McKeen atya (Jeremy Slate) és az igazgató (Dean Norris). Na azért ne Oscar gyanús alakításokra gondoljunk, csak az átlagosnál jobbra!

Egyszóval nem ez a kedvenc novellám Kingtől, és a film ettől legalább egy, ha nem két polccal lejjebb van. Alapjában véve nem is a mondanivalója zavar, hanem, hogy elbénázták a kivitelezést. Egyet viszont nagyon ne felejtsünk el, a virtuális valóság a kilencvenes években robbant be egyáltalán a köztudatba, és reménykedtek a film készítői és maga a jó öreg Stephen King is egy nagyobb bevételben! Ami ilyen-olyan okok miatt nem jött össze. King pereskedett is a filmgyártó vállalattal, de tovább nem tudom, az eredmény számomra ismeretlen. Hát nagyjából a filmről most ennyit. Egy harmatosabb "B " kategória, nagyon halvány három csillag. Tessék? Hogy én most mit csinálok? Megyek füvet nyírni.

horror | sci-fi

A horror főhőse Jobe Smith, akit mindenki csak a fűnyíróemberként ismer a városban. A férfi szellemileg visszamaradott, nem árt senkinek, ezért mindenki inkább sajnálja, mint... több»

3