Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
58%

A fűnyíróember (1992)

The Lawnmower Man
Filmadatlap
 
27
Szereplők
2
Vélemények
5
Képek
1
Videók
 
juliS   2016. 03. 17.

legújabb vélemény

Elgondolkodtató sztori: mire képes az emberi elme, s mi minden rejtőzik benne, amiről fogalma sincs az emberiségnek. S hogyan függ össze az elme átalakulása az emberi természet változásaival? A film annyira nem jó, de a történet által felvetett kérdések mindig aktuálisak.

 
Sziszi   2015. 01. 03.

Nagyon szeretem Stephen King történeteit, de amikor filmre viszik ezeket, kissé kétkedve fogadom őket. De ez egy remekül sikerült adaptáció lett. Izgalmas és érdekes.

A film összbevétele 150 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

Jobe haját kezdetben vörösnek tervezték, de ez nem állt jól Jeff Fahey-nek így lett végül szőke.

(magyaristvan)
 

Japánban a film címe "Virtuális háborúk" (Virtual Wars) volt. Az anime producer, Masao Takiyama pedig fel volt tüntetve társproducerként.

(magyaristvan)
 

Stephen King 1975-ben írt egy "A fűnyíróember" (The Lawnmower Man) című novellát. A film eredeti forgatókönyvét Brett Leonard rendező és Gimel Everett producer írta "Kiber Istenség" (Cyber God) címmel. Kezdetben a kettőnek egyáltalán nem volt semmi köze egymáshoz, ám a New Line Cinema megszerezte King novellájának megfilmesítési jogait és úgy gondolta kombinálja a két történetet. A film címe így "Stephen King's The Lawnmower Man" lett. Mivel a kész film jelentősen eltért a novellától King beperelte a készítőket, hogy vegyék le a nevét a címből. Noha két bírósági határozat is King javára döntött a videováltozat címében szerepelt az író neve. A harmadik bíró viszont képes volt megoldani a problémát: napi 10.000 dolláros kártérítést és az eladások utáni valamennyi nyereséget az írónak ítélte mindaddig, amíg a neve rajta van a filmen.

(magyaristvan)
 

A bemutató hétvégéjén a jegypénztáraknál 7.7 millió dollárt szedett össze, mellyel második lett a "Wayne világa" című film mögött. Az amerikai bevételek 32.1 millió dollárt hoztak, a film viszont csak 10 millióba került.

(magyaristvan)
 

A film hangjain Frank Serafine dolgozott, aki részt vett néhány Star Trek mozifilm, A köd, a Vadászat a Vörös Októberre, a Rövidzárlat filmek, vagy az Addams Family munkálataiban is.

(magyaristvan)
 

A számítógépes effekteket az Angel Studios nevű videojáték fejlesztő cég készítette. 2003-ban nevet váltottak, Rockstar San Diego néven folytatták munkájukat. Nekik köszönhetjük a RAGE játékmotort (Rockstar Advanced Game Engine) ami sok Rockstar Games által fejlesztett játék (pl. Grand Theft Auto, Red Dead Redemption) alatt működik.

(magyaristvan)
 

A filmet Kaliforniában forgatták 10M $-ból.

(dulkap)
 

A távirányításos fűnyírót speciálisan a film kedvéért építették meg.

(dulkap)
 

A nyolc perc hosszú számítógép által generált speciális effekteken hét ember dolgozott nyolc hónapon át és félmillió dollárba került.

(dulkap)
 

Az a jelenet, amiben a rendőr jelenti, hogy a halottból hiányzó darab a madárfürdetőben van, az egyetlen rést az egész filmben, ami megtalálható Stephen King rövid történetében.

(dulkap)