2023.08.28 20:56 OkosMajom Olvasottság: <100x
1

Fogyókúra csak úgy brutálisan!

Stephen King egyik legjobb regénye, amit adaptáltak.

King annak idején rengeteget írt álnéven, többek között a Menekülő ember címűt is!

Fogyókúra csak úgy brutálisan!

Persze mára már a kor kissé meglátszik rajta, hiszen ma már sokkal élethűbben tudnak „meghízlalni” valakit, és a filmbéli cigánykaraván vezetőjének sem biztos, hogy egy „echte” indián őslakost választanának.

Tempója szerintem ma is megállja a helyét, persze a krónikus pénzhiány, ami a King-adaptációknál általában fennáll, itt is létező dolog!

És mint low budget, simán megállja a helyét!

Sztori!

Billy Halleck (Robert John Burke) ügyvédként dolgozik egy kisvárosban.

Van egy szép és kissé csapodár felesége, Heidi, egy szép és aranyos lánya, ráadásul jó 50-60 kilónyi súlyfeleslege.

Egy napon aztán, mikor nagy nehezen sikerül megvédenie a csak Mr. Maffia néven ismert olasz „vállalkozót” (helyi gengszter) az ünnepi vacsora után hazafelé tartva, még a kocsiban a felesége orális örömökben részesíti őt vezetés közben, és a kissé a „fellegekben járó”, elkábult Billy pedig későn veszi észre az elé lépő idős nőt, akit halálra gázol.

Az asszony életét veszti, de a hamarosan sorra kerülő halotti szemlén a korrupt bíró és a nyomozást vezető rendőr emberünk mellett tanúskodik (valahogy a szonda sem mutat ki semmit), így nem ítélik el.

Viszont az elhunyt nem akárki volt, a városka határában tartózkodó népes cigány közösség fejének lánya. A rendkívül idős és igen félelmetes külsejű férfi, Tadzu Lempke (Michael Constantine) pedig a tárgyalás után odalép hősünkhöz, göcsörtös kezével megsimítja Bill arcát, és csak annyit mond elég félelmetesen, hogy:

Sorvadj el!”.

A kifejezetten testes ügyvéd pedig szép lassan fogyni kezd, ám egy idő után kiderül, hogy valami nagyon nincs rendjén, mert hiába eszik (sőt, hihetetlen módon zabál), folyamatosan csökken a súlya.

Ráadásul a bíró, Cary (John Horton) és a rendőr is különös módon eltűnik a nyilvánosság elől, állítólag betegek lettek.

Főhősünkön egyre inkább elhatalmasodik az érzés, hogy megmagyarázhatatlan és nagyon gyors fogyásának az öreg cigány az oka, és mialatt a megoldás után lohol, szembesül felesége és legjobb barátja, Dr. Mike Houston (Sam Freed) viszonyával, saját és kollégái korrupt magatartásával, közben pedig egyre kilátástalanabbá válik a helyzete.

De vajon tényleg létezik cigányátok, és ha igen, hogyan lehet megszüntetni?

Érdekes koncepció, és igazi kinges befejezést kapunk a film végén!

A Billyt játszó Robert John Burke szerintem igazán remek, a maszkmesterek is kitűnő munkát végeztek rajta, a sorvadás végső stádiuma egészen sokkoló.

A maffiózót játszó Joe Mantegna az egyetlen ténylegesen ismertebb arc, viszont ki kell emelnem az átkot szóró öreg cigányt életre keltő Michael Constantine-t.

Nagyon ijesztően néz ki, olyan tényleges sámánszerű feje van, és a játéka is meggyőző.

Valamint ott van még az álomszép, párductestű, szép cigány lány, Kari Wuhrer, ő pedig ajándék a kíváncsi férfiszemnek.

Az egyre sorvadó kövér ember mellett a hihetetlenül eltorzult testű zsaru és a lidércnyomás alatt megjelenő hüllőszerű külsővel megátkozott bíró is hatásos maszkkal bír, így mindegyik elátkozott lélek szemre félelmetes, de ugyanakkor némileg szánnivaló is.

Pedig egyikük se becsületes fickó, mindegyik egyértelműen megérdemli, amit kap, ennek ellenére valahogy úgy érezzük, nem ők a rosszfiúk, legalábbis Bill semmiképpen sem.

Stephen King cameója pedig most egy gyógyszertári eladót adott nekünk!

King elméje ragyogó történeteket ad nekünk, és ez is egy kis gyémánt, ami szépen csillog, és bár vannak hibái, ragyogása még sokáig fennmarad számunkra!

Az IMDb-n 33 ezer vélemény után 5,8/10-es, a TMDB-n 535 szavazat után 59%-on van!

Semmi gond, nálam ez 86% és öt csillag!

77 Sorvadj el!  (1996)

fantasy | horror

A rémregények királya, Stephen King, akinek könyvei a világon mindenütt az eladási listák élén tanyáznak. A Sorvadj el! című thrillerjének filmváltozatában egy sikeres... több»

1