2020.03.31 10:30 Kóborló Olvasottság: 108x
0

Bőséges humorral töltve

Az 1988-ban bemutatott, Gyerekjáték című film nem kevés átalakuláson ment keresztül röpke tíz év alatt az eddigi négy rész során. Míg az első részt jómagam inkább a horror kategóriába sorolnám, addig a második és a harmadik résznél is megpróbálta megtartani a horror alapjait, de egyre több fekete humorral töltötték fel egyes jeleneteit, amik nem minden esetben voltak annyira működőképesek. Sőt, az 1991-ben bemutatott Gyerekjáték harmadik részénél a humort is erőltetettnek éreztem sok esetben, de egy átlagos folytatásnak még így is beillett.

A négy év alatt elkészített három Gyerekjáték rész egyre jobban süllyedt egyfajta középszerűségbe, ezért a harmadik rész után kisebb pihenőre helyezték a horrorfilmek egyik legismertebb gyilkos babáját, Chucky-t, és ez a fajta kényszerpihenő kimondottan jót is tett ezzel a szériával. Majd 1998-ban Chucky visszatért, és nem is akárhogy!

Bőséges humorral töltve

Az első és legfontosabb változtatás a negyedik résszel kapcsolatban, hogy itt már végre éreztem, hogy az egész Gyerekjáték-széria kiötlője, Don Mancini eldöntötte, merre is akarja továbbvinni az aranytojást tojó ötletét. Ettől a résztől kezdve sokkal inkább fog a humor dominálni, mint az eddigi horror alapok. Úgy is mondhatnám, hogy ettől a résztől megfordították a széria alapkoncepcióját, miszerint nem egy horrorfilmbe oltanak vígjáték elemeket, hanem egy vígjátékba oltanak majd horror elemeket, és ez a koncepcióváltás kiválóan sikerült itt.

A másik igencsak szembetűnő változtatás, hogy az ezelőtti részeknél is igencsak fontos karakter volt Chucky, de valahogy mégse csak ő vitte el a hátán a filmeket, hanem megosztozott ebben a többi szereplővel. Na itt viszont ez határozottan megváltozik. Talán részben ezért sem lett a film címe Gyerekjáték 4, hanem Chucky menyasszonya. Sőt, ettől a résztől kezdve már egyáltalán nem használták a Gyerekjáték szót, hanem maga Chucky neve került bele a további részekbe, és ezzel együtt merőben eltérő folytatásokat kapunk.

Már magának a film történetének a kicsengése is merőben más, mint az eddigi részeknél, hisz itt már valahogy úgy érezhetjük, mintha maga Chucky is beletörődött volna abba, hogy örökre egy műanyag babaként kell majd tovább léteznie, sőt, a film egyes jeleneteinél erre még rá is erősítenek (például a babák szexjeleneténél), és ezzel sikerül azt a fajta görcsösséget átszakítaniuk a készítőknek, ami már talán kezdett az ezelőtti részeknél kissé egysíkúvá válni.

Továbbá az is dicséretes ennél a résznél, hogy rendkívül sok kreatív ötlettel álltak elő, és nem kevés más horrorfilmes utalást is felfedezhetünk benne. Illetve a film készítői még azt is meglépték, hogy a filmjüknek adtak egyfajta tini-horror kicsengést is, ha már a 90-es évek horrorfelhozatalában ez volt az egyik legjellemzőbb réteg. Tehát mondhatjuk azt is, hogy igencsak sok mindenben változtattak az eddigi Gyerekjáték filmeken, és mindez hibátlanul be is jött.

Talán az első résszel ez a film volt képes a legjobban felvenni a versenyt, bár azért a rengeteg változtatás érződik is rajta, de számomra sikerült pokolian szórakoztató másfél órát szereznie.

horror | vígjáték

A Chucky menyasszonya című horrorban a véreskezű baba, Chucky megtalálja másik felét és miközben kegyetlen módon finomítja gyilkolási módszereit, kiteljesedik a szerelem... több»

0