2023.02.20 16:39 Kóborló Olvasottság: 159x
6

Tükröm, tükröm mond meg nékem, ki a leghalottabb a vidéken?

A 2000-es évek elején elkezdődött egy amolyan trend az amerikai filmgyártásban, hogy ötletek miatt az ázsiai filmek felé fordult Hollywood, és számos olyan amerikai produkció születhetett meg, amelyeknek már korábban ismert volt az ázsiai változatuk. Számomra az első efféle alkotás a 2002-ben bemutatott The Ring volt, és az elképesztő sikere miatt az álomgyár szinte futószalagon kezdte gyártani az ázsiai filmek átdolgozását. Sokan támadták is emiatt Hollywoodot, elsősorban az ötlettelenséget hozták fel fő tényezőként, de jómagam be kell valljam, egyáltalán nem bántam mindezt, hiszen a legtöbb esetben nem is hallottam arról, hogy az adott amerikai film egy korábbi ázsiai film átkonvertálása. Sőt, ha már itt tartunk, akkor inkább mindezért hálás vagyok, merthogy ha tetszett az amerikai változat, akkor az érdeklődésemet egyértelműen felkeltette az eredeti változat iránt is (de ehhez a gondolathoz gyorsan hozzá is teszem azt, hogy a legtöbb esetben eléggé nagyok a különbségek az amerikai és az ázsiai filmek közt, és emiatt nem is nagyon vállalkoznék az összehasonlításra a két film esetén).

Eme rövid felvezetésből is érzékelhető az, hogy jelen filmünknek is létezik egy ázsiai változata, egy koreai film, amit 2003-ban készítettek el Geoul sokeuro címen, de mint írtam, nem szándékoznék összehasonlítani a két filmet, többek közt azért sem, mert jelen filmünk forgatókönyvírója és rendezője, Alexandre Aja csupán az alapkoncepciót hagyta meg a korábbi filmből, és szinte minden mást elég drasztikusan megváltoztatott. Na de nézzük is, hogy mennyire lett ütőképes a Tükrök című horrorfilm (eléggé).

Tükröm, tükröm mond meg nékem, ki a leghalottabb a vidéken?

Számomra már az kimondottan jó ajánlólevél volt a film megtekintése előtt, hogy egy újabb Alexandre Aja-filmet láthatok, hisz ezelőtt már két korábbi alkotásánál bizonyított számomra (a 2003-as Magasfeszültség és a 2006-os Sziklák szeme) eme francia úriember, hogy igencsak ért a horrorrajongók nyelvén. Ennél a filmnél sem rejtegette sokáig azt, hogy ismételten megpróbálja kielégíteni a horrorrajongók elvárásait, hisz már percnyi játékidő után a nézők képébe tolt egy igencsak látványos elhalálozást. Jól indított tehát a film, hisz gore tekintetében egyből elég magasra tette azt a bizonyos mércét, de mindezt ügyesen alkalmazta, hisz sokáig csak a nyitójelenetben látható brutalitással kell beérnünk, ugyanis ezek után elsősorban egy rejtélyközpontú karaktertörténetnek lehetünk a szemtanúi. Mindezek pedig kimondottan szórakoztatóak és izgalmasok lettek, és írom mindezt úgy, hogy a film történetének van sodrása, de a cselekményvezetése igencsak komótosra sikeredett. Majd, amikor mindez már talán kevés lenne egyes horrorrajongóknak, ismételten bedobnak egy olyan kegyetlen és brutális elhalálozást, amelynek egyértelműen sikerül még az edzetett horrorfilmes fanatikusokat is kizökkentenie a komfortzónájukból, és innentől kezdve pedig sebességet is vált a film.

A film további pozitívumai közé sorolnám a karaktereket, akik horrorfilmhez képest igencsak részletesen és jól ki vannak dolgozva, ezáltal pedig egyértelműen érdekelni fog a filmbéli sorsuk. A szereplőválogatás is jónak nevezném, akárcsak a technikai kivitelezéseket. Bár, ha már a technikai kivitelezésnél tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy a filmvégi összecsapás számomra azért nem azt a minőséget produkálta, amit addig letettek az asztalra, de még így sem nevezném rossznak, csak kissé gyengébbre sikeredett, mint amit addig megcsillogtattak a technikai kivitelezések oldalán. Talán még egy negatívuma is akad számomra a filmnek, az pedig, hogy nem mindenre adnak magyarázatot. Vannak elvarratlan szállak, amik miatt egy kissé hiányérzetem van maga a történettel szemben, de be kell valljam, lehet, hogy mindezeket szándékosan áldozták be a készítők, mert nagy valószínűséggel mindezek lassították volna a cselekményvezetést a filmben.

Összességében egy igencsak jó horrorfilmet tisztelhetünk a Tükrök című filmben, aminek egy-két jelenete olyan erősre és emlékezetesre sikeredett, hogy még évekkel az első megtekintése után is velem maradtak.

78 Tükrök  (2008)

horror | misztikus

A volt nyomozó próbálja összeszedni magát, és rendbe tenni az életét, ezért egy régi áruházban dolgozik éjjeliőrként. Különös dologra lesz figyelmes, mikor a kihalt... több»

6