2020.05.14 11:22 Norbert93 Olvasottság: 1233x
4

True Detective-et a népnek!

Csak az első évadról tudok nyilatkozni, mivel az volt az, ami nagyobb hatást ért el nálam, igazság szerint nem is értem, miért kellett több évad, minőségi szempontból teljesen más sorozat az első évad és a másik kettő.

Míg a 2-3. évad "átlagos" Gyilkos Elmék, vagy bármilyen más minőségi krimisorozat szintjén van, addig az első felülmúl minden krimit vagy krimisorozatot, amivel valaha találkoztam. Mind a szobrot érdemlő alakítások, mind az egyedi, nagyszerűen megírt karakterek, filozofikus vonatkozások és a lebilincselő történetvezetés, a valósághoz ténylegesen hasonlító nyomozati cselekmény tekintetében.

True Detective-et a népnek!

Itt ne várjuk azt, hogy egy körömdarabból meg falevélből kielemeznek egy egész bűncselekmény sorozatot, mert ilyen a valóságban NEM LÉTEZIK! Egy valódi nyomozati cselekmény metodikájához semmi köze a bűnügyi helyszínelős sorozatokban látott ostobaságoknak. Ez mind adatgyűjtés, meghallgatások és valódi nyomok(... stb.) elemzésének és bizonyításoknak a hosszú folyamata.

Munkám során nemegyszer találkozom olyan dolgokkal, hogy az állampolgárok azt várják, hogy gyakorlatilag a rendőrnek a helyszínre kiérkezve meg kell mondania, ki az elkövető, és ténylegesen elvárják, hogy ujjlenyomatot vegyen a rendőr pl. járdáról vagy vályogfalról, majd ezt vesse össze az "adatbázissal" és hoppá, meg is lesz az elkövető. Talán viccesnek hangzik, de egyáltalán nem az, tekintve, hogy ilyen ostobaságokat sulykolnak az emberekbe.

Aki veszi a fáradságot, hogy elmerüljön egy ilyen sorozatban, és el tud vonatkoztatni a valóságtól, mindjárt egy reálisabb képet kap. (Persze a True Detective is csak egy amerikai film tele fikciókkal, de ha már a realitást nélkülöző amerikai sorozatokból merít az állampolgár, akkor mégiscsak jobb, ha egy True Detective jellegű sorozatot vesz alapul.)

A Woody Harrelson és Matthey McConaughey által játszott karakterek és háttértörténetük kiválóan lett megírva, ehhez pedig hibátlan alakítások párosultak. Amennyiben a True Detective első évada egy mozifilm lett volna, úgy minden esetben megérdemelt volna több jelölést (Legjobb férfi főszereplő, Legjobb férfi mellékszereplő, Legjobb forgatókönyv).

Röviden az első évad minden tekintetben a műfaj egyik, ha nem a legjobbja. A 2-3. évad is hozza a jó sorozat szintjét, de mégsem tudom őket egy lapon említeni. Példával szemléltetve ez nagyjából olyan, mintha összehasonlítanám a Gyűrűk Ura trilógiát a Narnia trilógiával. Jónak jó, de mégsem az igazi.

Aki egy valósághű és részletes nyomozást szeretne látni, vagy olyan álomvilágban él, hogy a helyszínelő sorozatban szereplő nyomozati cselekmény minimálisan is hasonlít a valódira, az bátran fogjon neki az első évadnak.

dráma | krimi | misztikus | thriller

Martin Hart (Woody Harrelson) és a különc Rust Cohle (Matthew McConaughey) 17 éve együtt nyomoztak egy meggyilkolt lány ügyében. Hosszú ideig úgy tűnt, sikerült... több»

4