2019.07.07 10:39 Kóborló Olvasottság: 788x
1

Minden idők egyik legjobb thrillere

Aránylag későn találkoztam első alkalommal ezzel a filmmel, nem úgy mint a Thomas Harris által készített regénnyel, amit még jóval a film előtt olvastam, és már az teljes mértékben lenyűgözött. Emlékszem, amikor először láttam, akkor is csak egy dolgot tudtam volna felróni hibaként neki, az pedig nem volt más, mint, hogy indokolatlanul kevés játékidőt kapott a Dr. Hannibal Lecter karaktere a kész filmben. Azóta ez a nézőpontom kissé megváltozott, persze gondolom, ebben nagymértékben szerepet játszott az is, hogy 2001-ben elkészült a folytatása Hannibal címmel. Ahol végre kiteljesülhetett az Anthony Hopkins által megformált, ördögien intelligens Dr. Lecter karaktere. Valahogy mindig azokat a jeleneteket vártam az első megtekintése során a filmben, ahol újra és újra megcsodálhattam a színjátszás mesterfokán eljátszott szerepét Mr. Hopkins-tól. Idővel, és jó pár megtekintés után aztán valahogy elfogadtam azt a tényt, hogy az adott filmben mindössze közel 25 percet csodálhatom Hannibal szerepét, de mégis úgy éreztem, hogy annyira rányomta a jelenlétét az egészre, hogy ha nem is látható épp az adott jelenetben, valahogy mégis érzékelhető a jelenléte.

Ezen érzéseim mellett igazán nehéz dolga lett volna bármely más filmbéli karakternek igazán jelentőségteljes alakítással szolgálnia, de nagy szerencsére erre az érzésemre is sikerült rácáfolnia a filmnek. Hisz a Jodie Foster által életre keltett karaktert, ha nem is annyira lett emlékezetes, mint Hannibalé, mégis besorolnám a legjobb női alakítások képzeletbeli filmes listájába (nemhiába kapott a szerepéért ő is Oscar-díjat, akárcsak mint Anthony Hopkins is). Tehát a film színészi alakítások terén rendkívül erős lett, akárcsak bármely más területen, hisz tényleg nem tudnék olyan mondani, amiben nem lett kiemelkedő.

Minden idők egyik legjobb thrillere

Hosszú mondatokon keresztül lehetne ecsetelni azokat a tényeket, hogy milyen fajta profizmus lengte közre az elkészültét mind színészi felkészülések, mind pedig a technikai hátterek kialakítása során. Külön kiemelném még a film hangulatteremtését is. Mert egyáltalán nem mondhatnánk, hogy egy gyors történetvezetésű alkotás lenne, sokkal inkább hagynak a készítők mindenre pont elegendő időt, mégsem válik lapossá, vagy akár unalmassá egy percre sem, és mindezek mellett valahogy végig tetten érhető a film atmoszféráján az a bizonyos sötét és nyomasztó hangulat is, ami miatt biztos, hogy mindig is emlékezetes darab marad.

Hiába beszélünk egy közel 30 évvel ezelőtti filmről, az erejéből azóta sem nagyon veszített. Tehát nálam biztos helye van azon a listán, ami a legjobb thrillereket tartalmazná.

dráma | krimi | thriller

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye segítsen megoldani egy... több»

1