2020.03.25 22:10 elekm90 Olvasottság: <100x
0

Rendhagyó alkotás egy különleges emberről

Nagyon kreatív megoldásnak tartom, ugyanakkor kissé félrevezető a címének tükrében, hogy nem egy klasszikus életrajzi filmet készítettek Steve Jobsról. Egyedi a struktúrája, ugyanis három, Jobs életében meghatározó termékbemutató köré épül.

Örülök, hogy Aaron Sorkin, aki a "Közösségi háló" forgatókönyvírója is egyben, ahhoz képest egy teljesen más utat választott ezzel a megoldással. Ennek köszönhetően a film teljes, kétórás játékideje lényegében három nagy jelenetből áll, ahol a karakterek kulisszák mögötti interakciói révén ismerhetjük meg az eseményeket. Az író itt is kiváló munkát végzett, annak ellenére, hogy minimalista és nélkülözi a hatásvadász jeleneteket, a párbeszédek révén végig fenn tudja tartani az érdeklődést.

Rendhagyó alkotás egy különleges emberről

Az is tetszett továbbá, hogy egyáltalán nem állt a film szándékában "isteníteni" a címszereplőt; annak ellenére, hogy nagyon karizmatikus és érdekes személy, egyben rendkívül makacs és arrogáns is, talán ezért is válik azzá, aki. Ebben is több volt az Ashton Kutcher-féle, ennél gyengébb és klasszikusabb történetvezetésű alkotásnál, amivel sokan szeretik szembeállítani.

Egyedül a családi szál volt az, amit én egy kicsit gyengének éreztem, szerintem, ha ezt elhagyják, és még inkább a tech vonalra és az Apple cég fejlődésére összpontosítanak, akkor még egy ennél is erősebb alkotás lehetett volna.

A színészek nagyon jók voltak, Fassbender mint mindig, itt is remek volt Steve Jobs szerepében, annak ellenére is, hogy nem igazán hasonlított rá. Teljesen megérdemeltnek tartom az Oscar-jelölését. A mellékszereplők esetében is nagyon jól sikerült a casting, különösen Kate Winslet és Seth Rogen alakítása volt kiemelkedő, remélem, utóbbit a jövőben több hasonló szereppel megtalálják majd.

A rendezés teljesen rendben van Danny Boyle részéről, bár a minimalista stílusa révén valószínűleg nem ez volt az a film a karrierjében, ahol annyira meg kellett feszülnie.

Amit még ki szeretnék emelni, az a zene. Őszintén megmondom, hogy ezelőtt nem kísértem figyelemmel Daniel Pemberton munkásságát, de az itt használt synth-es, elektronikus hanghatások nagyon illettek a filmhez, és mindenképp hozzájárultak ahhoz, hogy a hangulata magával ragadjon.

Összességében egy nagyon pozitív csalódás volt számomra, ugyanakkor azt gondolom, hogy meg fogja osztani a közönségét, különösen a szűk fókusza és rendhagyó struktúrája miatt.

74 Steve Jobs  (2015)

dráma | életrajzi

SkyShowtime (2023.02.14.)

Szenvedélyének és találékonyságának köszönhetően a digitális korszak úttörője lett, azonban a technológiai forradalomra való törekvése nem volt áldozatmentes.... több»

0