Jeff VanderMeer író álmodta meg számunkra, nők számára ezt a lenyűgöző és különös történetet (úgy érzem). A film megtekintése után azonnal megrendeltem a Déli Végek-trilógiát – két hetet vártam rá, és bár ritka, most mégis azt kell mondanom: a film talán összetettebb, mint maga a regény. (Persze ennek ellenére a könyvet is nagyon élveztem.)
Nem csupán azért érzem úgy, hogy ez a történet csajoknak szól, mert öt női főszereplője van: Lena (Natalie Portman), Dr. Ventress (Jennifer Jason Leigh), Josie (Tessa Thompson), Anya (Gina Rodriguez) és Cass (Tuva Novotny, ő a legszimpatikusabb, csendes és békés), hanem mert valami mélyen emberit, a szívünkig hatolót rejteget számunkra. (Ha pityergünk egy kicsit, az sem baj. Keménynek mutatjuk magunkat mi, nők, és mégis ott sírunk, ahol senki sem lát.)
A történet mindenkire hatással lesz, vagy így, vagy úgy, de megérinti minden nő lelkét, abban biztos vagyok. (Ha el akarunk szakadni egy kis időre ettől a zajos és agresszív világtól, itt egy remek alkalom. [Ha a nők vezetnék a világot, talán nem lenne ennyi erőszak.] Azt nem tudom, hogy a férfiakra milyen hatással lesz.)
Egy MAFAB-os véleményíró megjegyezte, hogy öt nő indul az ismeretlenbe védőfelszerelés nélkül, és mindent megtapogatnak. Ez az öt nő elveszítette azt, akit a legjobban szeretett az életében, és menekülnek az emlékeik elől. (Ez egy öngyilkos Expedíció, és nem egy leánynevelde. És jusson eszünkbe az Alien: Romulus! Tizenévesek az Alienekkel szemben? És legyűrték őket? Na persze!)
Olyan földöntúli tájakra utazunk, amelyek sajnos nem részei a valóságnak, és mégis csodálatosak. (A film után sok gondolat fogalmazódott meg bennem: miért nem keverednek ennyire látványosan a DNS-ek az életben? [Nem a laborokban.] És vajon kik azok, akik visszatértek az Expedícióról?) A világ, ahová a történet vezet, egyszerre lenyűgöző és zavarba ejtő a gazdag flórájával és faunájával. (Mi nem lövünk le szarvasokat, csak azért, mert a látószögünkbe kerültek.)
A forgatókönyvíró és rendező, Alex Garland remek munkát végzett. Ez lett az egyik kedvenc filmem, ha egy másik világba repülnék egy kis időre. (Csodálom, hogy nem tudtak mit kezdeni ezzel a filmmel, sőt nálunk sem vetítették a mozikban. Nagy hiba volt. Csak az erőszak, az kell? Ha nem beszéljük jól az angol nyelvet, akkor is azt mondom, hogy az eredeti az igazi. Meg fogjuk érteni.)
A zene néha fájdalmasan szép, néha zavarba ejtő és fülbemászó, olyan, mintha befordulna saját magába. (Egy barátomat megkértem, hogy játssza visszafelé a dallamot, de az is pont annyira volt értelmetlen, mint az eredeti.) Nem szeretnék több érzelmet belevinni az írásomba. Ajánlom mindenkinek! Kellemes elrugaszkodást a valóságtól egy kis időre!

70 Expedíció (2018)
dráma | horror | kaland | misztikus | sci-fi | thriller
Az izgalmas történet egy biológusnőről szól, aki csatlakozik egy csak nőkből álló expedícióhoz az X Térségbe - egy titokzatos vadonba Florida déli végén, melyet lezárt a... több»
Szereplők: Natalie Portman, Oscar Isaac, Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson, Gina Rodriguez
Pedig a rendező egy férfi. Bár még nem láttam, de így, hogy azt írtad, hogy nőknek, inkább kihagyom. (Igaz, tervben sem volt nagyon.) Szép napot! V.H.