2019.02.13 21:08 Filmdoki Olvasottság: <100x
0

Udvari intrikák

Az emberek előszeretettel ábrándoznak arról, hogy milyen jó lenne egy másik korszakban élni. Például egy fényűző udvartartásban, ahol gyakoriak a bálok, mindenki gyönyörű ruhákban jár és tele lehet izgalommal az ottani élet. Giorgos Lanthimos filmje mindenfajta szépítés nélkül mutatja meg milyen is volt ez a bizonyos élet.

Kedvelem az ilyen művészfilm-jellegűbb mozikat. Egyrészt nem akarnak megfelelni a széles nézőközönségnek, így a rendező kézlenyomata is sokkal inkább tetten érhető, másrészt pedig az ilyen filmek általában egy-egy tanulmánynak is megfelelnek az emberről, az emberi természetről.

Udvari intrikák

Jelen esetben adott három nő, akik a történet előrehaladtával folyamatosan a hatalomért versengenek. Rangjukból adódóan megvannak az előzetes elvárások, hogy hogyan kellene viselkedniük, azonban csakhamar kiderül, hogy ez csak a külső burok, mindegyik nő jelleme egészen más, mint várnák tőlük. Rachel Weisz, Emma Stone és Olivia Colman hármasa által lüktet igazán a film. Fejet kell hajtanom e három hölgy előtt, ugyanis olyan átéléssel játszanak, ami példaértékű. A homárral ellentétben itt ugyanis nem a visszafogott, már-már gépies alakítások dominálnak, sőt, a színésznők játéka inkább teátrális, szinte túlzó. Azonban ehhez a fortélyos és ki nevet a végén? játékot folytató történethez sokkal jobban is illett.

Az olyan dolgok pedig már tényleg csak a habot képezik azon a bizonyos tortán, mint a pazar díszletek és jelmezek, a precíz operatőri munka, az egyszerű, de a jelenetekhez mértani pontossággal illeszkedő zene és a fanyar humor. A kedvenc egy nagybetűs FILM, mely valóban hamar azok kedvencévé válhat, akik szeretik az ilyen jellegű történeteket.

72 A kedvenc  (2018)

dráma | életrajzi | történelmi

Anglia a 18 század hajnalán - a trónt a betegeskedő Anna királynő foglalja el, az ország pedig harcban áll a franciákkal. Mivel a  királynő nincs abban az állapotban, nevében... több»

0