2018.11.01 13:11 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
5

Gyorsan bele lehet szeretni a Csillag születik-be

Az új Csillag születik film kapcsán (némileg joggal) felmerülhet a nézőben a kétely: szükség van-e az 1937-es, mára már klasszikussá vált történet újabb, szám szerint a harmadik feldolgozására? Mielőtt még a kérdésre bármilyen választ is megfogalmaznánk, arra buzdítok mindenkit, hogy Bradley Cooper első rendezésének adjon egy esélyt, mert abszolút megérdemli, hogy ne csak harmadik remake-ként könyveljük el!

Pedig a történet nemcsak klasszikus, hanem végtelenül egyszerű is (s éppen emiatt olyan nagyszerű): adva van két szereplő, az egyik a karrierje csúcsán túljutott sztár, a másik pedig a „csiszolatlan gyémánt”, aki iszonyú tehetséges, amit azonban nem mer/nem tud megmutatni a nagyvilágnak. Kettejük találkozása mondhatni törvényszerű, hogy aztán ebből nemcsak egy szakmai kapcsolat, hanem barátság, szerelem, majd féltékenység, csalódás, és a két művész valódi drámája alakuljon ki. Ahogy az egyikük részéről szemtanúi lehetünk egy csillag születésének, addig a másik karaktert tekintve a hullócsillagot láthatjuk. És hogy mi fog ebből kikerekedni? Egy igazi meglepetés, mi több, megkockáztatom, hogy az idei mozis felhozatal egyik legjobbja!

Gyorsan bele lehet szeretni a Csillag születik-be

Hiszen ismét azon van a hangsúly, hogy egy direktor hogyan mesél el egy történetet, márpedig ebben Cooper bizonyított: nemcsak saját magából volt képes kihozni a drámai színészt, hanem egy olyan kémiát hozott létre a film két főszereplője között, hogy a párosuk képes elvinni a hátán a közel két és fél órás játékidőt. Mi több, ketten együttesen adják a Csillag születik erősségét. Végtelenül szimpatikus párost alkotnak ők (pedig egyáltalán nem tökéletesek…sőt), a néző végig képes velük haladni a történetben, s a végén sem csalódik bennük. A rendező által játszott Jackson Maine, valamint az Ally szerepében látható Lady Gaga külön-külön és együttesen is egy igaz érzelmi hullámvasúton megy keresztül, amely végig hiteles és átélhető. Egyik oldalon a kiégett rocksztár (megfűszerezve alkohol-és drogproblémákkal), a másik oldalon pedig az egyszerű, önbizalom hiányos lány, akinek arra van szüksége, hogy valaki higgyen benne. Amit pedig az egymásra találásuk után láthatunk, abban egyszerre figyelhetünk meg egy kritikát a zeneiparra, valamint azt is, hogy a show business milyen hatással van a két, érzelmileg labilis főszereplőre. Mert hiába akadnak humoros betétei a filmnek, ami a szemünk előtt zajlik egy kőkemény dráma, méghozzá egy szívfacsaró befejezéssel (garantált a gombóc a torokban).

A film drámai vonala mellett arról se feledkezünk meg, hogy egy zenés filmről van szó, ebben a tekintetben is csak elismerően tudok nyilatkozni: a dalbetétek hol fülbemászóak, hol érzelmesek, ráadásként pedig dramaturgiailag is a helyükön vannak. Azt eddig is tudtuk, hogy Lady Gagának remek hangja van, de a Cooper sem vall szégyent, amikor a mikrofon elé kell állnia (ez a fajta profizmus pedig megsüvegelendő). S ha már Gaga kisasszonynál tartunk, meg kell jegyezni: egyszerűen gyönyörű a filmben. Nem az a hagyományos értelemben vett szépség, de ehhez a szerephez nem is egy porcelánbaba kell (a korábbi filmek is egytől-egyig hús-vér nőket választottak főszereplőjüknek (Judy Garlandra és Barbra Streisandra gondolok), akiknek kicsit görbe az orruk, kicsit aszimmetrikus az arcuk…na és akkor mi van? Elég egyetlen hangot elénekelniük, máris beléjük tudunk szeretni.

A 2018-as Csillag születik képében nemcsak egy nagyon jó zenés filmet, illetve romantikus drámát kaptunk, hanem egy olyan érzelmekre ható hullámvasutat, ahol a magasságokat és mélységeket egyaránt lehet érzékelni. Egy ilyenre pedig bátran szálljunk fel!

dráma | romantikus | zenés

Bradley Cooper egy jól ismert történetet dolgoz fel a showbiznisz kegyetlen és kiszámíthatatlan világáról. A valaha híres Jackson Maine csillaga leáldozóban van: a férfi... több»

5