2018.01.20 23:31 MMcFly2015 Olvasottság: <100x
0

Ez is a háborúhoz tartozik

Az első 10-15 percben az ,,öreg" bemutatása nem sejtetett velem jókat. Harsányi Gábor szinkronja számomra elridegítette Winston Churchillt, így alig várom a megjelenéskor, hogy eredeti nyelven is megtekintsem...

A legsötétebb óra nem nagy időt karol fel (szűk egy hónapot), és mégis sok mindenről szól. Elénk tárja Churchill megválasztását minden oldalról. Láthatjuk, hogy is élte meg ezeket a napokat magánemberként, politikusként egyaránt, és hogy próbálta kezelni az akkor már nem túl fényes Angliai helyzetet. Másrészt pedig a tavaly nyáron bemutatott Dunkirk film háttérinformációjának is szolgál. Így, hogy A legsötétebb óra elött láttam Nolan alkotását, sokkal könnyebb volt átlátni és izgulni azon a vitán, amiről tárgyalnak a nagyok.

Ez is a háborúhoz tartozik

Mozi előtt egy gyorstalpalónak szánt Wikipédiát megejtettem. Olvastam, hogy W. Churchill festett is szabadidejében, ez miatt szemet szúrt a film mennyire ügyelt a részletekre... a miniszter szobájában festővásznak és félbe hagyott festmények is látszódnak. Eleve a díszletek és a néha bevágott háborús övezet felülnézete szemkápráztató, de ilyen apró részletekre is figyelni már külön dicséretet érdemel.

A film tempója lassabb, és minden lényege a párbeszédekben rejlik. Gary Oldman pedig mesterien hozza azt a szintet, hogy véletlenül se unatkozzunk. Minden érzést maximálisan átad. A tárgyalótermekben határozott döntést hozott, mégis otthon bizonytalanság jellemzi... Oldmant mindig is nagy színészként tartottam számon, de végleg feltette az i-re a pontot.

Jól sikerült történelmi - és életrajzi dráma, a háború ritkábban látott oldalát ismerteti velünk. Éppen ezért aki pörgősebb frontvonalban szorult katonákat és hasonló féle stílust szeretne látni, el se kezdjék a Legsötétebb órát! :)

dráma | életrajzi | háborús | történelmi

SkyShowtime (2023.02.14.)

Winston Churchill közvetlenül Nagy-Britannia miniszterelnökének való megválasztása előtt egy súlyos választás elé került. Döntenie kellett, hogy egy stabil és kedvező... több»

0