2018.11.21 15:25 Márton Olvasottság: 767x
0

Egy ütős Stephen King adaptáció

A Netflix gondozásában 2017-ben egy újabb Stephen King írás került megfilmesítésre, méghozzá az 1922 című alkotás!

Magyarországon is megjelent ez a könyv amiben ez a kisebb terjedelmű regénye megtalálható és további három rövidebb írás is, ennek a címe a Minden sötét, csillag sehol címet viselte (hozzáteszem hogy a négy írásból legalább háromnak van annyira jó alapanyaga, hogy egy sikeres filmet készítsenek belőle. Sőt szintén ebben a könyvben található A dagadt sofőr című írás is, amit már 2014-ben filmre is vittek)! Szeretem King írásait (de ezzel gondolom rengetegen vannak így) de nem nagyon szeretem összehasonlítani a könyveit, novelláit a filmes adaptációkkal, hisz mind a könyv, mind a film, másfajta szórakozást tud az embernek adni és ez így van jól!

Egy ütős Stephen King adaptáció

Eme különböző szórakoztatási formára kimondottan jó példa az 1922-es című regénye (hozzáteszem, nekem tetszett az írásos változata is és a filmadaptáció is, még akkor is nagyon sokban egyáltalán nem térnek el egymástól) mégis sikerült két féle fajta atmoszférát teremteniük bennem, de maradjunk a filmnél! Ez a film egy kevés karaktert mozgató karakterdráma, amit megfűszereztek egyfajta King-re oly jellemző misztikummal és egy korrektül felépített nyomasztó légkörrel! Mindehhez hozzájön még a jó színészi alakítások, Thomas Jane-t is maximum annyiban lehetne kiemelni e téren, hogy az ő karakterére épül a film és ő teljesen jól el is viszi a hátán a történetet, ami számomra talán csak a befejezés felé kezd egy kicsit megbicsaklani (elsősorban drámai szempontból)! Rendezésileg egy teljesen korrekt munkát kapunk, ahol mint a kamerabeállítások, mint a zenei betétek tökéletesen illeszkednek a film hangulatához, mégsem válik súlyosan nyomasztóvá a film légköre, amit azért én sajnáltam, hisz a történetében található dráma ezt bőven megkövetelhette volna!

Összegezve szerintem egy teljesen vállalható filmes adaptációt kaptunk, amire talán ha a készítők kicsit bevállalósabbak lettek volna, akkor egy maradandó King-es adaptáció is születhetett volna belőle!

73 1922  (2017)

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

Az 1922 történetének főszereplője egy farmer, Wilfred James, aki békés vidéki életet folytat feleségével, Arlette-tel és fiukkal, Henryvel. Csakhogy Arlette nem boldog a farmon,... több»

0