2017.12.23 18:13 szucszoli Olvasottság: <100x
5

Mindenről szól, de mégse szól semmiről

Ez tipikusan egy olyan film, ami egyszerre szól mindenről, de végeredményben mégsem szól semmiről. Egy drámát látunk, amiben nem történik meg a valódi dráma és egyúttal egy szerelmi történetet látunk, amiben nem történik meg a szerelem. Leginkább azt érzem, hogy ennek a rendezőnek nem volt koncepciója, nem volt semmi épkézláb története, vagy víziója, amit el akart volna nekem mesélni. Romantikusnak legalább annyira romantikus, mint egy üres, fehér vászon: Érzelmeket vetítünk oda, ahol nincsenek érzelmek.

Egyszerűen nem értem a film szétszórt gesztusait: Nem értem miért jó, hogy a főhőseinknek közös az álma. És azt sem értem, hogy ebben a közös álomban miért pont erdőben legelésző szarvasokként vannak megjelenítve?

Mindenről szól, de mégse szól semmiről

Félreértés ne essék, ezzel a kérdéssel arra akartam rávilágítani, hogy mennyire nem tud ez a "közös álom" hatékonyan szervesülni ebbe a romantikusnak nevezett koncepcióban.

Egy csomó tisztázatlan kérdést von maga után ez a film és egyikre sem kapunk választ. SPOILER!!!

Talán a legzavarbaejtőbb Mária karaktere, akinek a háttér történetéről semmit nem tudunk meg, ellenben leginkább olyan, mint egy biorobot: Nem tudja mi fán terem az emberi érzelem és az emberek közötti kapcsolat, vagy legalábbis erre ad magyarázatot az, amikor pornót néz: valójában csak egy rakás hústömeget lát, akárcsak a vágóhídon. Ezért is hat teljesen érthetetlennek, hogy miért kísérel meg öngyilkosságot és miért kéne komolyan elhinnem, hogy meghallgat pár érzelmes zenei CD-t és hipp-hopp, megjönnek az érzelmei, amik egyébként soha nem is voltak!?

És akkor még Endréről nem is beszéltünk, akiről valahogy nehéz elhinni, hogy kvázi vezető beosztású ember létére meglepő módon se családja, se gyereke, se kutyafüle, akivel eltöltené a szabadidejét.

Az a probléma ezzel a filmmel, hogy nincsenek benne karakterek, ezáltal nincs kivel azonosulni és ez nagy kár, mert a színészi játékkal nem volt gond. A film fényképezése is szemet gyönyörködtető. Nagyjából ebben a két pontban ki is merült a film összes előnyös tulajdonsága.

Én úgy érzem, hogy az sem lett volna jobb befejezés, ha (spoiler) Mária elvérzett volna a kádban. Nem bírt volna igazi drámai erővel, mert addig sem lehetett vele azonosulni.

Ez a film semmilyen díjra nem érdemes, de úgy tűnik, hogy ez már hagyománnyá válik a magyar filmek esetén: A középszerű filmek megkapják a legrangosabb díjakat, míg az igazán kiváló magyar filmeket még csak nem is jelölik semmire. Ha valami, akkor ez valóban egy tragédia.

dráma | fantasy | misztikus | romantikus

Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként.... több»

5