2019.08.22 10:43 Artúr Olvasottság: 105x
0

Vaspók, pókvas, vaspókember, pókvasember

I. A laza: Szerintem a film valahogy kéri, hogy könnyeden és lazán nyilatkozzanak róla. Tom Holland, olyan neutrális érzelmeket keltettél bennem, mint egy szürke öltöny egy meleg nyári napon. Zendaya: 1000 kérdésem van. Hova lett a vezetékneved??? Mi ez a 'hájp'(hype) körülötted? Samuel L. Jackson: hárrrrrrr; Jon Favreau: cuki vagy, te 'farce' örököse a középkori francia vásári bohózatnak, csak meg ne halj nekem

II. A depis: A látszatvalóságról szól ez a film? Azt üzeni, hogy rá kell döbbennünk, hamis hősöket gyártunk magunknak? Legalábbis hagyjuk magunkat becsapni? A problémákat magunk generáljuk? A Marvel-univerzum által megteremtett hősök csak azért kellenek, hogy arra a másfél órára elfeledjük a valós/generált/látszólagos/pszeudofontos problémáinkat? Ezzel a filmmel az alkotók be akartak szólni a nézőknek? Elfogadjuk válasznak azt, hogy amint a "pókizé" megmentette Petert, úgy mi is kifejleszthetünk egy hatodik érzéket a naponta ránk zúdított hazugság-moslék ellen. 'People, they need to believe. And nowadays, they'll believe anything.' - Quentin Beck

Vaspók, pókvas, vaspókember, pókvasember

III. Bölcselkedő, aka 'too deep': Az illúziók vajon nem természetes velejárói-e a Thomas Hobbes-féle társadalmi szerződésnek? Az ember részben feladja a szabadságát és lemond önmagáról. Lemond a hatalomvágyról, amely Hobbes szerint az emberi motivációk legfontosabbika. A demokrácia legnagyobb illúzója-e az, hogy minden ember egyenlő? Azért alkottuk ezt az illúziót, hogy az erősebbeknek még csak véletlenül se támadjon az a gondolata, hogy uralkodjon a gyengébbeken? A gyengébbeknek ez az illúzió nyújt vigaszt, és ez nyugtatja meg őket? A demokrácia elképzelhető, hogy nem azért jó, mert benne minden ember egyenlő, hanem azért, mert ennek az illúziónak a segítségével mindenkinek megvan a lehetősége kitörni onnan, ahol van?

IV. Érdekesség: Ha valóban összerúgta a Sony a port a Marvellel, akkor ennek a szálnak és a folytatásnak is befellegzett. A magam részéről bizakodom, hogy lesz valamiféle megoldás. Talán áthelyezik az egészet egy másik univerzumba, ahol nincs Vasember.

akció | kaland | sci-fi

Pókember számára nincs megállás, úgy tűnik, hősünk sosem lazíthat. Miközben a falmászó többször bizonyította, hogy egymaga képes megszabadítani a világot az... több»

0