2021.06.28 21:40 Jumanji175 Olvasottság: <100x
2

Ha lenne 3 kívánságod…

Pár hete ismét megnéztem ezt a filmet, ezúttal eredeti nyelven, felirat nélkül. Így teljes egészében tudtam rá koncentrálni, nem kellett az alul futó magyar szövegre figyelni.

Tudni kell rólam, hogy nagy Disney rajongó vagyok. Azt is tudni kell, hogy általában a moziban a baráti társasággal, tesómmal vagy akivel épp megyek, halkan sustorgunk a filmről. Na, ennél a filmnél nem igazán szólaltam meg, csillogó, gyermeki szemmel követtem az eseményeket, és imádtam minden másodpercét. Már gyerekkoromban is ez volt a kedvenc mesém, és ez a film lett a kedvencem a 2019-es év teljes filmkínálatából is.

Ha lenne 3 kívánságod…

Amikor megtudtam, hogy a rendezői széket Guy Ritchie foglalja majd el, be kell vallanom, kicsit megijedtem (annak ellenére, hogy a 2. kedvenc rendezőm), ismerve a rendező korábbi munkásságát, ami azért, hogy is mondjam, nem igazán gyerekbarát, mint a Disney tartalmak. De lenyűgöző munkát végzett, a casting is tökéletes. Beszéljünk is erről!

A címszereplőt az egyiptomi színész, Mena Massoud alakítja, akit most láttam először, de azt hiszem, tökéletes választás volt. Bár hangilag nem a legjobb, és ilyen szempontból talán Zayn Malik jobb lett volna, de Mena az, aki kinézetileg is hasonlít szerintem az eredeti mesekarakterre. A játéka is nagyon tetszett.

Jázmin hercegnő szerepében Naomi Scottot láthatjuk, aki már a 2011-es Limonádéban nagy kedvencemmé vált. Noha akadt volna nála szebb nő is a szerepre, például Kendall Jenner, úgy vélem, az indiai vér és a gyönyörű hangja meggyőzhette Ritchie-t, hogy vele kell dolgoznia. Én ezt nem bántam, és Naomi szebb volt a filmben, mint valaha.

Jafar szerepébe a holland Marwan Kenzari került, akit szintén először láttam (vagyis utólag rájöttem, hogy nem, de másból nem emlékeztem rá), de zseniálisan formálta meg a hataloméhes, álnok főgonoszt. Az akcentusa egyébként elég érdekes volt, és végig azt hittem, valamelyik arab országból emigrált az USA-ba, de meglepetten konstatáltam, hogy nem így van. (Tulajdonképpen tunéziai származású.) Talán ő játszott a legjobban, remélem, sok filmben fogjuk még látni.

Dzsini szerepére az Oscar-díjra is jelölt Will Smith-re esett Ritchie választása, ami elsőre fura volt számomra. Mindazonáltal örültem neki, mert nagyon kedvelem őt. Az utóbbi években sokszor éreztem, hogy félútnál unja már a filmet, és csak várja, mikor lesz már vége. Ilyen volt az Öngyilkos osztag is, amit egyébként kifejezetten kedveltem. Viszont ebben a filmben érződött, hogy végre élvezi az egészet, a zenét, hogy énekelhet, a táncot, mindent. Többek között ezért is tetszett a film. Bár fura volt őt kéken látni, az ő alakítása is elnyerte a tetszésemet.

A film minimálisan, de azért módosított az eredeti mesén, azonban ez több másik élőszereplős Disney mesével szemben nem hátrányává, hanem előnyévé vált. Dzsini románca Jázmin szolgálójával könnyeket csalt a szemembe, nagyon ötletes volt, és pluszt adott a filmnek. És hát mindenképp meg kell említeni Abut, Aladdin majmát, aki valószínűleg számítógépes technológiával lett megalkotva, mégis üde színfolt. Nagyon aranyos, és elég fontos karaktere az egész sztorinak.

Zeneileg sokkalta jobban tetszett ez a film, mint az 1992-es mese. Talán azért, mert az még egy régebbi stílusban volt előadva, ez meg modern, populáris zene volt, de a színészek hangja is jobban tetszett egyébként. A filmbe ráadásul bekerült egy új dal, a Speechless, amit Naomi Scott énekel, ennek a stúdióban felvett változatát is hallottam, és gyakran hallgatom a dalt a filmen kívül is. Az viszont meglepett, hogy a filmben másképp szól a dal (pár szó eltér), mint ahogy a stúdiós verzióban van.

Egyébként a Whole new world című számot a már fentebb említett Zayn Malik is elénekli, egyszer angol verzióban, bár ebben nem igazán jött be a női énekes hangja, egyszer pedig félig-meddig spanyolul, a Power Rangersből is ismert Becky G társaságában. Ez a legjobb verzió szerintem.

Összességében a klasszikus Disney-mesék élőszereplős feldolgozásai közül a legjobb, bár még nem láttam egy-két alkotást, így nem teljes a kép.

76 Aladdin  (2019)

családi | fantasy | kaland | musical | romantikus | vígjáték

Aladdin egy tiszta szívű utcai suhanc Agrabah városából, aki arról álmodik, hogy egyszer kitörhet a nyomorból. Egy napon erre lehetősége is adódik, amikor a szultán gonosz... több»

2