2018.12.06 18:03 Berto49 Olvasottság: 266x
0

Forró szerelem a hidegháború évei alatt

Nem szállt a fejébe az elért siker a lengyel Pawel Pawlikowskinak, mert most is sikerült kiváló filmet rendeznie. Egy egymásnak teremtett emberpár tragikus szerelmének története a XX. század háború utáni legsötétebb éveiben. Zula és Wiktor a körülmények áldozatai voltak. Az időben és térben jelentős ugrások nem didaktikus módon rajzolták meg a főszereplők életútjának állomásait.

Az is a film pozitívuma, hogy bár viszonylag sok esztendő eseményeit érinti, mégis kevesebb, mint másfél órás az időtartama, nem esik abba az elterjedt hibába, amely oly sok mai film jellemzője, hogy a standard hossz minimum 120 perc, de sokszor túl is lépik a két órát. Milyen jó ötlet volt a fekete-fehér fényképezés, bár ez sokakat vissza fog tartani az állítólag 2019. februárjában a magyar mozikba is elkerülő film megnézésétől.

Forró szerelem a hidegháború évei alatt

Elképesztő volt látni, hogy a szovjet mintára kialakított kulturális élet mennyire rímelt a magyarországi viszonyokkal, ott is, itt is szokás volt a Sztálint dicsőítő műsorszámok után a soha véget nem érő tapsorkán, amit természetesen felállva kellett végrehajtani. Zula szerepében Joanna Kulig fantasztikusan alakított, büszkék lehetnek rá a lengyelek, hogy ilyen tehetséges fiatal színésznőjük van. Az már csak az én egyéni problémám, hogy sem a népzene, sem pedig a jazz nem tartozik a kedvenc zenei műfajaim közé, de a remek film kedvéért elviseltem. Ugyanakkor ezek a zenei betétek korfestő jelleggel bírtak, nélkülük sokkal kevesebb lett volna a film.

Örülök, hogy lehetőségem volt megnézni, ráadásul magyar szinkron nélkül, kitűnő, helyesírási hibától mentes magyar felirattal.

dráma | romantikus | történelmi | zenés

Az Oscar- és BAFTA-díjas lengyel filmrendező következő munkájának középpontjában egy évtizedeken és országokon átívelő szerelmi történet áll. Két szerelmes lengyel... több»

0