2019.09.05 12:22 Puncs Olvasottság: 388x
1

Hollywood letűnt korának meséje

A film a hatvanas évek végén járó Hollywoodot mutatja be, egy alkoholista, kiöregedő színész, egy munkanélküli kaszkadőr és egy feltörekvő színésznő szemszögéből. A filmben, még Charles Manson elmebeteg hippi szektája jut komolyabb szerephez. Magának a mozinak nincs sztorija, a három szereplő mindennapi életét követi nyomon, habár Margot Robbie karakter is inkább csak esztétikai élményt nyújt.

Aki egy szokásos Tarantinos filmet vár, az csalódni fog. A film reklám kampánya is félrevezető, nem a Manson szektára és Sharon Tate gyilkosságra helyezi a hangsúlyt. Maga a film, a végét leszámítva nem valami mozgalmas, nincsenek benne fordulatok, akció jelentek, pörgős dialógusok vagy hirtelen találkozások. A végén persze bőven van erőszak, amiért kiérdemli a 18-as karikát. A fináléban jön a Manson-bandás szál is, de nem olyan formában, ahogy az ember előzetesen gondolná.

Hollywood letűnt korának meséje

A Volt egyszer egy… Hollywood egy megosztó film, egyrészről hiányoznak belőle a Tarantino filmekre jellemző, vicces, káromkodós, jól idézhető szövegek. A dialógusok érdektelenek és laposak, nincs benne humor. A közel háromórás játékidő alatt a cselekmény is eléggé döcögősen halad.

Másrészről a film hitelesen mutatja be, a komoly változások előtt álló Hollywoodot, valamint az akkori amerikai társadalmat. A Leonardo DiCaprio által megformált Rick Dalton szemén keresztül látjuk a régi klasszikus Hollywood eltűnését, ahogy a korszakhoz tartozó életérzés, műfajok, stílusok és az ezeket megalkotó filmesek eltűnnek a süllyesztőben. Míg a Brad Pitt által megformált Cliff Booth szemén át látjuk a hippikorszak kiteljesedését.

A rendező kilencedik filmje nem tipikus Tarantino film, persze ebben a filmben is, ahogy korábbiakban is, a legapróbb szerepekben is színészlegendák játszanak, valamint mozi utolsó negyede hűen követi Tarantino korábbi alkotásait, brutális jelenetsorok, melyek végén lehet röhögni. A Volt egyszer egy… Hollywood inkább egy tiszteletadás egy letűnt kornak, amelyért gyermekkorában a rendező annyira rajongott.

dráma | vígjáték

Nem könnyű az állástalan színészek élete a hatvanas évek végén. Hollywood kíméletlenül átalakult; új vezetők, korábban ismeretlen elvárások, s mindezek fejébe már a nők... több»

1