2018.10.07 20:32 Kralmos Olvasottság: <100x
0

Egy hátborzongatóan kegyetlen alkotás, amit látni kell, ez az Utoya, július 22.

Erik Poppe egysnittes drámája kegyetlen részletességgel, manír nélkül, brutális formában mutatja be a 2011.Július 22-én, Utoya szigetén történt terrortámadást. Az egész játékidőt így a film főszereplőjével, Kajával töltjük. Ebben az egysnittes megoldásban rejlik a film különleges nyelvezete, de ugyanakkor néha gyengíti is a cselekményt. Hiszen, miután megtörténnek az első lövések és kitör a káosz, elkezd a film tagoldódni.

Azaz a kamera meg persze Kaja, kisebb-nagyobb időközöket egy adott helyen tölt el. Ez egyáltalán nem tesz rosszat a filmnek csak egyes részeiben kicsit leülepszik a történet vezetés. És helyenként már kicsit izzadság szagúakká válnak a dialógusok. De ez leginkább azzal magyarázható, hogy baromi nehéz változatos és ugyanakkor hiteles párbeszédeket írni egy ilyen történetbe.

Egy hátborzongatóan kegyetlen alkotás, amit látni kell, ez az Utoya, július 22.

De ennek ellenére szerintem az egyensúly a párbeszédes valamint az a nélküli részek között egyébként teljes mértékben arányos. Egyszerűen csak Poppe kihozza a maximumot a filmjéből ami persze nem is lehet tökéletes ilyen feltételek mellett. Nagyon erősen teremti meg az atmoszférát, hátborzongató, néhol már horrorisztikus módon ábrázolja a történteket. Épp ezért is válik egy nehezen fogyasztható, baromira súlyos cucc. És ennek nagy szerepe van a fantasztikus színészeinek egyaránt. A főszereplő, Andrea Berntzen tökéletes választás a szerepre. Hihetetlen magabiztossággal, lehengerlő módon tud egyensúlyozni az alkotás széles érzelmi skáláján. Poppe azonban nem elégszik meg annyival, hogy kicsit dokumentarista szerűen elmeséli a sztorit, hanem próbál belerakni állandó életigazságokat is és ezzel a film meg feljebb értékelődik.

dráma | thriller

2011 nyarán fiatalok táboroznak egy norvég szigeten, Utoyán, és nem is sejtik, hogy az oslói bombamerénylet után ők lesznek a következő áldozatok. Amikor meghallják az első... több»

0