Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
75%

Utoya, július 22. (2018)

Utøya 22. juli
Filmadatlap
 
25
Szereplők
19
Vélemények
17
Képek
2
Videók

Galéria (17)

Andrea Berntzen

Videók (2)

 
L.Regina   2021. 09. 20.

legújabb vélemény a nap véleménye

3
Dráma a szigeten

Lassan indul be, de ez érthető, utána azonban szinte végig rettegi az ember a filmet. Úgy játszanak a képekkel, a hangokkal, hogy akkor is ideges vagy, mikor épp nem történik semmi, vagy csak épp nem látod. Általában nem szeretem a kézikamerás felvé... teljes kritika»

 
indingo   2019. 03. 24.

0

Megrázó film, csak erős idegzetűeknek ajánlott, még ha a története fikció is. Valahogy beleképzeli magát az ember a sztoriba, mit tenne egy ilyen helyzetben.

3
 
ArpiHajdu és Réci   2019. 02. 23.

a nap véleménye

0
Félelem és rettegés Utoya szigetén

2011. július 22-én Norvégia modern történetének egyik, ha nem a legmegrázóbb eseménye történt: először Oslo kormányzati negyedében egy pokolgép robbant (amely nemcsak nyolc ember halálát okozta, hanem, mint később kiderült, figyelemelterelés gyanánt ... teljes kritika»

 
HE7EDIK   2019. 01. 11.

0

Ez kb. annyira felesleges film mint a Bohém rapszódia. Le is írják a végén a karakterek és cselekmények csak fikciók, persze a történet valóban megtörtént, de ez semmit nem javít ezen a hatásvadász okádékon. Semmit nem lehet látni, csak épp azt hogy ... több»

 
Szilonka   2020. 08. 24.

0

Egy olyan film, amihez erős idegzet kell, és egyszer tudja megnézni az ember. Nem azért, mert rossz, hanem tudván, hogy igaz történet, még inkább felkavaró.

 
elekm90   2020. 08. 13.

0

Eleinte szoknom kellett a kézikamerás megoldást. Ötletes volt, mivel jól érzékeltette, hogy mit élhettek át a tudatlan fiatalok, de egyben ez is az oka annak, hogy nem tudok 5 csillagot adni rá. Nem véletlen a rövid játékidő, mert a húszperces felvez... több»

 
TomÁcs   2019. 12. 29.

0

Ha nem tudná az ember, hogy megtörtént eseményeket dolgoz fel még akkor is egy megrázó történet volna.

A film 4 070 872 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 4 741 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A film teljes mértékben az áldozatokról szól, a merénylő neve egyszer sem hangzik el, és látni sem látható (csak a sziluettje).

(ArpiHajdu és Réci)
 

A filmet 8 kategóriában jelölték a Haugesundban megrendezett Norvég Nemzetközi Filmfesztiválon, melyekből kettőt váltott díjra. A legjobb női főszereplő Andrea Berntzen lett, míg a legjobb női mellékszereplő díját Solveig Koløen Birkeland nyerte.

(hp)
 

A hitelesség érdekében a filmben egyetlen vágás sincs, a teljes produkciót valós időben vették fel.

(hp)
 

A filmben látható eseményeket Hollywoodban is megfilmesítették. A 22 July című dráma Paul Greengrass rendezésében került a mozikba.

(hp)
 

A film igen sikeres volt hazájában, Norvégiában, ahol két hétig vezette a mozis bevételi toplistát.

(hp)
 
Norvégia újkori történetének talán legnagyobb nemzeti tragédiája Utøya szigetén következett be. 2011. július 22-én a szélsőjobbos nézeteket valló Anders Behring Breivik 69 embert mészárolt le a Munkáspárt nyári táborában. Az áldozatok 11 és 25 év közötti fiatalok voltak. Róluk szól az Utøya, július 22. című film. HUNGLER TÍMEA KRITIKÁJA. több»
 
Az Utoya egy kellő alázattal rendelkező dráma, mely képes az embert kizökkenteni a napi rutinból több»
 
Erik Poppe leforgatta a norvég Saul fiát az utoyai tömegmészárlásról. A vágás nélküli filmben a terrortámadás a maga értelmetlen borzalmában tárul elénk. több»