2019.01.10 19:05 Filmdoki Olvasottság: <100x
0

Az élet írja a legfélelmetesebb horrorokat

A 2011. július 22-i támadások megrázták a világot. Félelmetes belegondolni ilyenkor abba, hogy igazából bármikor megtörténhet egy hasonló tragikus eset. A film elkészülte nem meglepő, mi több, igencsak jelentős, hiszen szembesíti az embereket a valósággal és segít a tragédiában érintetteknek feldolgozni ezt a szörnyűséget.

Erik Poppe rendező mesteri húzással a nézőt is az események közepébe dobja. A kamera által ugyanis mi is részesei vagyunk az eseményeknek, és egy Kaja nevű fiatal lánnyal éljük át a poklok poklát. Az operatőri bravúros; a rengeteg közeli, a kamerarángás és persze az egysnittes megoldás mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a mozi egy idegtépő klausztrofób élménnyé váljon. A legszörnyűbb ebben az, hogy a néző bármennyire is menne tovább, kénytelen Kajával maradni. Még az olyan pillanatoknál is, mint a fiatal lány halála.

Az élet írja a legfélelmetesebb horrorokat

Ha mindez nem lenne elég, a film horrorként is tökéletese megállja a helyét. Ezt pedig mindenféle túlzás nélkül mondom. Horror, hiszen egy olyan dolgot állít a középpontjába, melytől bármely ember félhet: Mi van akkor, ha egy őrült mészárlásba kezd és én pont ott vagyok? Poppe a félelmet tovább fokozza, hogy arctalanná teszi a gyilkost. Egyrészt ezzel nem áldozza fel a fentebb említett "mi is egy táborlakó vagyunk" elképzelést, másrészt kicsit továbbgondolva mintegy azt jelképezi, hogy bárki elkövethet hasonló mészárlást. A gyilkos filmbeli kilétének homálya mindemellett igencsak fojtogatóvá teszi a mozit. Csak a puskadörrenések és az áldozatok halálsikolyai jelzik, hogy bizony ő is a szigetet rója, és sosem tudni honnan bukkan elő.

Az Utoya, 2011. július 22. az utóbbi évek egyik legfontosabb filmje. Kendőzetlenül mutatja be, milyen könnyen véget érhet az emberi élet, és egyben milyen romlott is az emberiség.

dráma | thriller

2011 nyarán fiatalok táboroznak egy norvég szigeten, Utoyán, és nem is sejtik, hogy az oslói bombamerénylet után ők lesznek a következő áldozatok. Amikor meghallják az első... több»

0