2019.01.24 21:51 Filmdoki Olvasottság: <100x
0

Újra a vásznakon egy élő legenda

Mikor megtudtam, hogy Eastwood újra filmet forgat, és nem csak rendezőként jegyzi majd a mozit, hanem annak főszerepét is eljátssza, egy percig nem volt kérdés, hogy megnézem-e. Sajnálatos módon ugyanis előtte még sosem láttam ezt az élő legendát a nagyvásznon.

Idén így ez volt az első mozizásom. Egy percig se bánom. Hiába tartják egy középszerű mozinak, számomra rengeteget hozzáadott az élményhez a fent leírt dolog. És bár a morcos arcú, de csupa szív Clintet már rendesen látszik a kor, pár jelenetben még így is elég szikár kiállása van.

Újra a vásznakon egy élő legenda

Abban viszont igazat kell adnom a filmet kritizálóknak, hogy nem ez a színész/rendező legkiemelkedőbb munkája. Nyugodt tempóban mesél el egy történetet, mely rendezésileg és alakítások terén sem nyújt kiemelkedő élményt, ellenben egy kellemes 2 órás kikapcsolódást. A csempésztől nem szabad egy új Nincs bocsánatot, Millió dolláros bébit vagy épp Gran Torinot várni, annak ellenére sem, hogy Eastwood ismét egy ember drámáját mutatja be, közben pedig tanítani is szeretne minket egy kicsit.

Ez a dráma egyébként erősebb is lehetne. Sajnos nincs meg az egyensúly a "csempészkedés" és az elhanyagolt család között, így utóbbi szál szinte súlytalan. A forgatókönyv nagyobb teret engedhetett volna neki, pláne úgy, hogy a történet tanulsága még jobban kidomborodott volna ezáltal. Eastwood ugyanis megint az életről mesél. Hogy vannak dolgok, melyek megváltoztathatatlanok, de változni sosem késő, illetve bizonyos dolgoknak elébe mehetünk. Picit didaktikus módon van ez a néző szájába rágva, de annyi baj legyen. A drogos szál ellenben igen jól működött, még ha "álomgyáriasan" ki is volt rendesen színezve a történet.

A csempész hibái ellenére egy teljesen jó film. A végén csak azt tudom mondani: Eastwood ennyi idősen már csak egy jót szeretett volna mesélni a maga nyugodt tempójában. Tudja, hogy ez már nem az ő korszaka, azonban a mai generációnak a saját stílusában szeretne még valamit átadni. Emiatt egyszer érdemes lehet megnézni, hátha tanulunk valamit az öregtől.

80 A csempész  (2018)

dráma | krimi | thriller

Clint Eastwood egyszerre rendező és főszereplő új filmjében, amelyben egy idős, magányos és filléres gondokkal küzdő férfit alakít. Earl 81 éves korára teljesen elvesztette a... több»

0