Közösség

Vélemény:

89 Gon-ji-am

(2018)

Gon-ji-am

HE7EDIK   2019.01.07 22:58
1

Nem hittem volna, hogy egy koreai film menti meg az összes mostanában készült kézikamerás ilyesztgetős szellemes sz@rságot, de bekövetkezett. Az Oren Peli féle Paranormal Activity első része óta nem láttam ilyen hatásos ilyesztgetős filmet, sőt, ez jóval paráztatóbb mint az. A történet persze most sincs túlbonyolítva, felkerül a netre egy videó, amelyen két srác egy elhagyatott koreai elmegyógyban próbálják kinyitni a híres bezárt 402-es szobát, majd hangokat hallanak és eltűnnek. Erre rögtön le is csap a magukat horror time-nak nevező pénzleső fiatalok, hogy újabb kamuvideót forgassanak jó pénzért, de a tervük nagyon félrecsúszik. Utánanéztem ennek a Gon-ji-am intézetnek a neten, de sehol nem találtam róla semmit, pedig a film a hét legparább intézménynek nevezi, no de mindegy, ez a kis blöff nem von le semmit a mozi érdemeiből. Jöhetnek a szokásos klisék, a megbeszélések, kis lazulás, majd a helyszínen találjuk magunkat és elkezdődik a pokoljárás. A film nagyon jól meg van rendezve, minden képkocka egy vérprofi stáb látszatát adja vissza, modern cuccokkal, a 360 fokos kameraállások is nagyon jók, de rengeteg kameraszöget használt a rendező. A kis csapat behatol, eleinte csak egy-két furább esemény történik, de az idő előrehaladtával ezek megszaporodnak. A film remekül fricskázza a különféle szellemes műsorok csalásait, eleinte csak a stáb kreálja az ilyesztegetéseket, majd felszínre kerül a pénzéhség is. Egy ideig az egész csak szórakozás a fiataloknak, azonban mikor az egyik lány véres karmolásokkal húzza ki a kezét a fadobozból, fordul a kocka. Elszabadul a pokol, a rendező pedig remekül adagolja a feszültséget, még az Ideglelés is megidéződik az alsógatya által...számtalan ilyen műfajú filmet láttam már, amik többségén inkább csak nevettem, ez a film nem olyan. Még az erősebb idegzetű emberekre is időnként ráhozza a frászt. Persze a végén hőseink bejutnak a 402-es szobába, de nem lesz benne sok köszönet, nem akarom lelőni a jelenetet, a víz használata zseniális benne. Bátran kimerem jelenteni, kategóriája egyik, ha nem a legjobbja!