2022.09.02 09:23 Tonyka Olvasottság: 967x
1

Elvárasaim felett

Sci-fi műfaj után fantasy a kedvencem. Napok óta tűkön ülve vártam a sorozat indulását.
Hozzátenném, nem tudom betéve a Tolkien műveket, így nem nem is fogom érteni a köpködők értékelését. Az eddig bemutatott filmekre tudok támaszkodni.

P.J. első három filmje hatalmas kedvenc, és zseniális a maga nemében. Elképesztő látványvilág, grandiózus munka, amit belepakoltak. Megvoltak az apró hibái, amik mindvégig fájtak, de az erős történet, és a maximálisan részletesen kidolgozott megvalósítás feledtette ezeket.

Elvárasaim felett


A Hobbit már mérsékeltebb sikert könyvelhetett el, egyrészt azt elolvastam, másrészt a kidolgozás vesztett a lendületből. Gyakran bukkant fel igénytelen CGI, és, hát a vékonyka könyvben sem volt három filmnyi anyag. Mérsékelten tágította a tudásunkat Középföldével kapcsolatban, de legendás mérföldkő nem lett belőle.

Nos nézzük ezeknek az árnyékában mihez is lehet kezdeni? Ha cseppet belegondolunk, iszonyat nehéz elmesélni egy régi, de számunkra új történetet. Egyrészt masszív a rajongó tábor, egy részük már tegnap felvette a 'nekem úgy is sz*r lesz' köpenyt. Másrészt az ikonikus karaktereket nehéz kiverni a fejünkből. Magammal szemben is kétségeim voltak. A bemutatót látva nem tudtam el tudom-e fogadni a régi neveket új idegen arcokkal.
Erősek voltak a kételyeim, amik ma reggel eloszlottak. Egy kivétel akadt, Elrond a legnehezebb eset, őt még nagyon szoknom kell. Hál' isten nem csak körülötte forognak az események, így van időm megszokni. Annyi biztos, valami más arcot válogattam volna erre a szerepre. A többi szereplő rendben van.

A két részben szépen rakosgatják le a sakktáblára a figurákat. Elmesélik a múlt történéseit, bár kicsit foghíjas a dolog. Volt némi hiányérzetem, hogyan is győzték le Sauront? Elüldözte őket, Középföldére menekültek, aztán huss, felszívódik. Valahogy ez nem adja ki nekem, de elengedem, lehet elkerülte valami a figyelmem. Ismét kicsit tágítunk az ismert világon, újabb népcsoportokat ismerünk meg.

Nem titkolom, az Amazon nagy favorit számomra a streamingszolgáltatók közt. Fogalmazhatok úgy, kilóg a minőségével a többi közül. Nem kis pénzt invesztáltak ebbe a sorozatba, de meg is látszik. Oké, van pár kocka, ahol a CGI kicsit gyengélkedik. Ma már szinte nincs olyan produkció, ahol ez ne lenne tetten érhető. Beleértendők ebbe a nagy álomgyár sikerfilmjei is.
Ezeket a kockákat leszámítva szavunk nem lehet lehet. A kosztümök csodásak, a fegyvereken és egyéb tárgyakon látszik, hogy tisztelettel nyúltak az általunk kedvelt világhoz.
Ami óriási meglepetés, a zene. Nem győzöm hangsúlyozni, az elmúlt években észrevétlenül eltűnt a zene a filmek alól. Ameddig a kb. a 2010-es évek előtt óriási szerepe volt, addig mára teljesen eltűnt. Pedig nagyon fontos tényező, nézőként a zenén keresztül tudják az érzelmeinket befolyásolni. Egy-egy szituációhoz illő jól megkomponált zene aranyat ér. Mondjuk erről a mai generáció mit sem tud már, valószínűleg bámulnak maguk elé, hogy mi az ördögről beszélek itt.
Visszatérve, hatalmas öröm és boldogság, a zene végig ott lüktet egész idő alatt. Hozzáadja a jelenetek fontosságához azt a kis pluszt, amire hivatott a létezése. Hatalmas dicséretet érdemelnek a készítők ezért a fontos apróságért. Főképpen a mai ebből a szempontból üres térben.

Vannak további erények, említettem, hogy nagyon fájt a klasszikus részekben az orkok töltelékként használata. Gyakorlatilag kiemelték, hogy milyen vad és erős, félelmetes harcosok. Sőt, még ugye keresztezték is őket. Aztán gyakorlatilag a létszámbeli különbségen kívül sosem jelentettek igazi veszélyt. Hőseink állandóan azt bizonyították, hogy óriási létszámban lehet őket lemészárolni. Valahogy sosem tudtam őket komoly ellenfélként elraktározni.
Viszont van remény, a második részben egyenesen horrorba hajló jeleneteket kapunk. Egyelőre úgy tűnik, ezt a csorbát kiköszörülik, mert végre látni, hogy mennyire erősek és félelemkeltők. Ahogy a legyőzésük sem egyszerű. Igaz, még nem komoly harcossal került szembe, de bizakodok, hogy ezúttal jelentősebb súlyuk lesz.

Kellemesen szórakoztam a két óra alatt. Nem hányok epét, bár tényleg voltak kétségeim. Ha marad a színvonal, egyértelmű favorit nálam.
Ahogy telik az idő, majd még kiegészítem a véleményem. Akár pozitív, akár negatív irányba.

Mindenesetre adjatok esélyt neki, ne az egy csillagosokra hagyatkozzatok, ne is rám, döntsétek el magatok.
Az egy csillagok nevetségesek, mert csak maga a látvány többet ér, ezeket inkább elkeseredett alulértékelésként kezeljétek. Vannak apró hibák (a semmiből lámpa kerül az egyik karakter kézbe), de nem vészesek, pláne nem ennyire. Sokkal rosszabb filmek, sorozatok vannak ennél, magasabb pontozással. Ja, majd elfelejtettem, kép, hang penge, házimozis szemszögből.
Messze a jövő hét, várom a folytatást nagyon, biztos ledarálnám egyben, ha lehetne.

akció | dráma | fantasy | kaland

Az Amazon Studios sorozata elsőként hozza el Középfölde másodkorának legnagyobb hőseit és legendáit. Ez az epikus történet évezredekkel A hobbit és az eredeti Gyűrűk Ura... több»

1