2019.03.06 10:13 Milanman Olvasottság: 447x
0

Tupac örök!

Nem könnyű vállalkozás, amikor egy művész a társadalmi igazságtalanságok, a felszínen és a felszín alatt megbújó gyűlölet ellen próbál állásfoglalást tenni aktuális művében. A film azonban remek alapanyag erre és ez még akkor is igaz, ha valóban egészen könnyű ellentmondásokba ütközni ilyenkor. A "The Hate You Give" nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy igazságot próbáljon keresni és egyúttal szolgáltatni az amerikai feketék számára. Már a film címe beszédes.

A thug, thug-life a 90-es években, elsősorban Tupac Shakur rapper által meghonosított kifejezés egyfajta fekete életmódról, amiben megannyi lázadás, rendszerellenesség és dacos szembenállás volt a feketéket még mindig számtalan esetben történő hátrányos megkülönböztetéssel szemben. A film azonban a kifejezés egy másik olvasatára próbál koncentrálni. "A gyűlölet, amit adtál", arra utal, hogy a társadalomban meglévő ellentétek, a különböző bőrszínű emberek között kialakult vélt, vagy valós sérelmek, a gyűlölet öröklődik, azt egészen addig tovább adjuk a következő generációknak, a gyermekeinknek, amíg nem találunk rá megoldást. Starr (Amandla Stenberg tündöklően zseniális tehetség) átlagos tinédzser, aki szemtanúja lesz, hogy egy rendőri igazoltatás során tévedésből és rendőri túlkapásból lelövik barátját.

Tupac örök!

Starrnak szembe kell néznie azzal, hogy milyen következményei lehetnek egy ilyen eseménynek és személy szerint ő mit tehet azért, hogy legalább a saját környezetét jobbá tegye. Starr státusza igencsak rendkívüli. Egy feketék által lakott környéken él, de hogy ki tudjon törni ebből a közegből, szülei egy elsősorban fehérek számára fenntartott elitiskolába járatják. Főhősünknek így lassan két indentitása alakul ki. Nagyon izgalmasan ábrázolja a film azt a helyzetet, ami a fent említett tragédia folyományaként alakul ki a két mikrokörnyezet vonatkozásában. Tanulságos és aprólékos szociodrámát hoz a film, amit érdemes lehet nem PC tanmeseként felfogni, hanem részben elemelni az amerikai valóságtól, mert akkor nyilvánvalóvá válhat az univerzális üzenete.

dráma | krimi

Starr végignézi, ahogy legjobb gyerekkori barátját lelövi egy rendőr. Mind a két oldalról kapja a nyomást, hogy hallassa a hangját az ügyben, neki pedig rá kell jönnie, hogy... több»

0