2022.07.16 09:47 Tonyka Olvasottság: <100x
0

Jurassic franchise mélypontja

Hirtelen azt sem tudom hol kezdjem annyi bennem a keserűség. 1993-ban Spielberg elvarázsolta a világot a dínókkal. Trükk és hangügyileg mérföldkő volt a filmgyártás asztalán.

Ezt követte a második rész, a harmadik rendezői székében már nem ő ült. Itt jegyezném meg, Spielberg az az ember, aki Michael Bay-nek azt tanácsolta, a harmadik Transformers film után szálljon ki. Öreg motorosként tökéletesen tisztában van azzal, meddig lehet sikeresen, jó színvonalon vinni egy történetet. 2001-es 3. rész után hosszú, 14 éves hiperálomba szenderültek vérengző fenevadjaink. Ennyi idő alatt rengeteg minden történt, alapjaiban változott meg a filmkészítés, és a világ. A hosszú kihagyás minden esetben jótékony hatással van egy-egy nagy címre. A rajongók elképesztő várakozással, hiányérzettel teli állapotba kerülnek.

Jurassic franchise mélypontja

Jó ötletnek bizonyult leporolni a franchise-t. Mellesleg idő is volt bőven összekalapálni egy értelmesebb forgatókönyvet. A nagy elődökre visszatekintve, talán valamiféle tisztelet is volt még elkészítés ügyileg. Új szereplőket hoztak be, persze feltűnnek a régiek is. Kötelezőként újabb dínok tűnnek fel, nagyobbak veszélyesebbek, tiszta sor. Nagyot nem hoztak történetileg, ismétlik a megszokott hibákat. Újabb park, újabb áldozatok és amortizáció. Bár történetileg igazán újat nem hozott, tiszteséges iparosmunka volt.

Ezután megérkeztünk a mai világ pénzpréselő gépezetébe. Nem számít semmi, nem baj ha már nincs hová tovább, folytatni kell. Alig telt el 3 év újabb rész került moziba. Ha jobban nagyító alá tesszük, követik az első két rész történetvezetését. Park - teljes pusztulás - majd lakott területre hozás. Ugye milyen egyszerű, ma is ebből a vonalból táplálkoznak. Igaz, a Spielberg-féle részek logikával, és hihető emberi reakciókkal operálnak. Az új részekben ez egyre távolabb kerül, ahogy izzadják ki magukból az újabb és újabb részeket. Kritikám tárgya minden szempontból borzalmas, talán a hang amiről elismerően tudok nyilatkozni. Minden más a filmgyártás szemétjét képviseli. Minden hiányzik belőle ami a Jurassic filmek erőssége volt.

Kezdjük a látvánnyal. Az első, 93-as rész egyetlen kockája többet ér, mint ez a film összességében. Hol vagyunk már az oldalán fekvő beteg dínó légzését hallgató grandiózus jelenetek minőségétől? 99%-ban CGI-t láthatunk, és nem a jobbik fajtából. Legalább használták volna az előző részekben használt megépített darabokat. Kéktől kezdve minden full műanyag. Talán a kicsi bébi cukiságok, amik kézzelfogható, realisztikus darabok. Rengeteg helyen kilóg a lóláb, akár háttérről van szó, akár akciójelenetekről. Ezután jön a rettenetes sok logikátlanság. Oké, hogy CGI repülővel zuhannak le, no de kérem szépen, karcolások nélkül frissen sminkelve, belőtt hajjal szállunk ki a jeges tóba fúródott, láthatóan darabokra tört gépből?

A-kategóriás sztár, hogy a retkes fenébe írhat alá ilyen forgatókönyvre? Oké, hogy ez csak film, no de régebben nem az volt a filmek fő célja, hogy hihetően adja elő a történéseket? Rengeteg színpadias, direkt arcba tolt tét nélküli akciójelenetet kapunk. Ahol főszereplőinket semmiképpen nem érheti bántódás. Ha mégis 10 cm-re kerülnek egy fogsorhoz, valahogyan mindig elodázzák a harapást ezek a fenevadak. Ja, és hát a híres feltartott kézmozdulat most már szinte mindent is megállít, szóval nő a népszerűsége, régi és új szereplő együtt használja.

Látvány szempontjából a jelenetek 80%-át már láttuk az előző részekben, ezeket ollózták össze. Semmilyen újdonságot nem hordoznak. A sáska vonal hozott volna némi újdonságot, de ezzel igazából nem foglalkoznak. Sőt, bugyutának mondható hatásvadász látványorientált jelenetbe pazarolják el őket. Már a lángoló repülésüktől is a hasam fogtam, aztán a potyogás időtartama egyenesen sokkolóan hatott. Meg tudták ezt még fejelni a laboros feltámadásukkal. WTF? A fő genya szerepét ezúttal ritka rosszul osztották ki. A döntései, a tökölődése hiteltelenné teszik. Első körben Maisie, a cég számára a legfontosabb, hogy aztán szinte szabadon mászkáljon egy bekamerázott high-tech épületben. Mellesleg ezt simán megtehetik a régi szereplők is. Egy olyan intézetben ahol a fél világot elpusztító titkos projekten dolgoznak. Híre hamva sincs a jól bevált kétajtós szekrényeknek, biztonsági emberek képében. No, szóval Maisie kiemelt fontosságú, de a fél világon áthozás után simán megállítják a kapszuláját. Ahol aztán a föld alatti fenevadak gyomrára bízzák a szökésének megoldását, hát nem logikus?

Talán az ő személyét érintő háttérmorzsa, ami valamiféle hasznos szálként működik. Elképesztően minőségtelen, és bugyuta rész. Tökéletes terméke a mai filmgyártásnak, ahol a stúdiók már egyáltalán nem tisztelik a nézőket. A nézők meg nem tisztelik saját magukat, mert elfogadnak, lenyelnek bármit, ami kipottyan végtermékként egy hangzatos név mögé bújtatva. Megdöbbenve olvastam, a rajongó vagyok, és bármi jó nekem, nem tudnak rosszat készíteni bejegyzéseket. No comment, szégyen, hogy itt tartunk elvárás szempontjából. Táblát tesznek a homlokukra, csináljatok nyugodtan bármilyen rosszat, nekünk az is csillagos ötös, hol a pénztár? Fizetünk! Azt hiszem ennél több nem is kell, ezt a szintet bármikor fogják tudni produkálni. Éljen az agyatlan mennyiségi futószalagon gyártás, ami most már elérte a Jurassic Parkot is. :( Igazi mélyrepülés, és szégyen, hogy elkészítették.

akció | kaland | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

A 2015-ben megjelent Jurassic World egy teljesen új fejezetet nyitott Steven Spielberg által megteremtett kultikus franchise történetében. Négy évvel a Nublar-sziget pusztulása után... több»

0