2020.06.16 16:02 Artemisia Olvasottság: 504x
7

A náci Németország karikatúrája

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

A 2019-es év meglepetése volt a Jojo Nyuszi, melynek formájában a hitleri Németország eddigi legzseniálisabb, legkreatívabb, egyben legcsípősebb szatíráját üdvözölhetjük.

A náci Németország karikatúrája

Mesteri módon kezeli a nézőpontokat, és egy 10 éves Hitlerjugend növendék szemszögén keresztül változtatja meg a nácizmusról alkotott véleményt. A címszereplő, a kis Jojo Betzler ízléses humorral fűszerezett történetét meséli el, aki dicső náci és Hitler legjobb barátja szeretne lenni. Náci törekvéseit pedig megmosolyogtató gyermeki bájjal és naivitással adja elő, ami miatt nem lehet nem szeretni a karakterét.

A másik nagyon erős karakter Jojo anyukája, Rosie, akit Scarlette Johannson alakít. Rosie Betzler egy roppant drámai karakter, aki őrlődik fasisztaellenes érzülete és náci rajongó fia között. Próbál jó anyja lenni Jojónak, de ez nem akadályozza meg abban, hogy az élete kockáztatásával bújtassa lánya zsidó barátnőjét. A másik fénypont a Taika Waititi által megformált képzeletbeli Hitler. Az ő alakítása az évtized paródiája is lehetne, annyira szellemes, sziporkázó és intelligens játékot nyújt.

Az egész film a náci Németország briliáns karikatúrája. Egy nagyszerű vígjáték, mely könnyed stílusban adja elő a történelem leghírhedtebb fejezetét. Waititi az egész műre jellemző humoros-gyermeteg stílusban mutatja be az antiszemitizmus és Hitler bálványának ledőlését Jojo lelkében, azáltal, hogy közelebb kerül a padlásszobában bujkáló zsidó lányhoz, Elsához, aki a támasza lesz anyja kivégzése után, és végül belé is szeret.

Bár a végkifejlet meglehetősen szomorú Jojo számára, hiszen mindent elveszített, amiben hitt – Hitler halott, Németországot megszállták a szövetségesek, Hitlerjugendbeli társait, barátait és kiképzőit elfogták és/vagy megölték –, mégis pozitív üzenettel zárul a film, hiszen új fejezet kezdődik az identitásában. És frappánsan táncra perül a megszállt városka utcáján.

79 Jojo Nyuszi  (2019)

dráma | háborús | szatíra | vígjáték

Jojo Betzler (Roman Griffin Davis) egy német kisfiú, akit állandóan csúfolnak az iskolában. A fiú hétköznapi világa a feje tetejére áll, miután tudomást szerez arról, hogy... több»

7